Deelnemende equipes aan een clubrit.
Deelnemende equipes aan een clubrit.

Cargaz regio kampioenschap kaartlezen en routebeschrijving

THOLEN - In 2017 hebben 5 Nederlands en 1 Belgische vereniging besloten om in 2018 te starten met een (club)grensoverschrijdende competitie op het gebied van kaartlezen en routebeschrijvingen. Dit zijn ASC de Baronierijders, Automobiel- en motorclub Rockanje, Classic Race & RallyTeam, GAC De Krabbenrijders, ROHAC Historisch Rallyteam en de Zeeuws-Vlaamse Automobiel Sport Club “ZEVAC”. Door wat met de eerste letters van de verenigingen te husselen is de naam CARGAZ ontstaan.

Het doel van een (club)grensoverschrijdende competitie was ingegeven door een iets teruglopend deelnemersveld, wat inmiddels achterhaald is, de sport bloeit weer mooi op.
Verder was het idee om middels de leden bij elkaars clubritten te laten meedoen, deelnemers enthousiast(er) te maken. Want door de diversiteit van de deelnemende clubs, ontstaat er de mogelijkheid om overdag of 's avonds in Nederland of België aan kaartlezen en/of routebeschrijvingen deel te nemen, dit zonder bij al deze clubs lid te hoeven zijn.

Kampioenschap
Daarom is besloten om los van de NRF, VAS of welke andere overkoepelende organisatie ook een kampioenschap te organiseren. Van de deelnemers wordt gevraagd zich vooraf aan te melden, zodat de organisatie weet om hoeveel deelnemers het zal gaan i.v.m. drukwerk van de kaarten, reglementen, etc. Hiervoor is een aparte website ingericht, met verwijzingen naar iedere vereniging de agenda en een overzicht van het klassement.
Het rittensport seizoen 2018 werd benut als proef, welke achteraf blijkt zeer geslaagd te zijn, bij alle verenigingen levert de deelname behoorlijk wat extra equipes uit andere verenigingen op.
Na het succes van 2018 hebben zich er nog zes clubs bij ons zuid westelijk regio kampioenschap aangesloten. Vier op verzoek van deelnemende equipes die vonden dat hun eigen club ook mee moest doen en twee op verzoek van het bestaande samenwerking verband.

Clubs
Wij zijn er voor dit seizoen met deze 12 Clubs zonder problemen aangaande het reglement, schrapresultaten en uitzetters punten uitgekomen. Allen willen wij onze mooie sport promoten en er het beste uit halen. De ritten kalender is ook vastgesteld en staat op onze site.
Wij gaan nu verder met 10 Nederlandse en twee Belgische clubs. Zeven clubs met kaartlezen en vijf met routebeschrijving. Ook zonder lid te zijn van welke vereniging dan ook kan er mee gedaan worden aan dit kampioenschap, of eens worden geproefd van het kaartlezen of de routebeschrijving bij iedere deelnemende club. Het reglement voor 2019 is door onze samenwerking ook iets gewijzigd en staat op de site.
De deelnemende clubs op dit moment zijn: CRRT, AMC Rockanje, ROHAC, GAC de Krabbenrijders, de ZEVAC, M.AC de Bevelanden, MAC de Zeeuwen, MAC Tholen, The Skymasters, RT Titanic., ASC de Baronierijders, de DHRC. [l]