Een van de schilderijen die te zien is tijdens de expositie.
Een van de schilderijen die te zien is tijdens de expositie. Foto:

'Het licht' schilderijen van Adriana Kamphuis in Kunstkamer

SCHERPENISSE - Op zaterdag 16 maart zal de tentoonstelling ‘Het licht’, met schilderijen van Adriana Nani Kamphuis, in de Kunstkamer worden geopend.

In 1972 verhuisde Adriana naar de Verenigde Staten. Ze begon met schilderen toen ze 8 jaar oud was. In haar tienerjaren gebruikte ze verf vooral om haar gevoelens, dromen en afgrijzen mee uit te drukken. Haar vroegere werk onthult vooral haar zorgen voor de planeet en mensen. Ze had naar de kunstacademie kunnen gaan, maar koos vanwege haar liefde voor kinderen in plaats daarvan om gecertificeerd te worden als een vrijeschool leraar. Omdat de vrijeschool vaak kunst gebruikt als basis om lessen te geven, leerde en verfijnde Adriana haar kunsttechnieken in deze periode van haar leven. Als kleuterleidster had ze volop de gelegenheid om verhalen te verrijken met illustraties. Ze bekwaamde zich in de zogenaamde ‘sluiertechniek’. Een manier van schilderen waarbij er spontaan ‘natuurwezens’ uit de verf opdoemen. Dat maakt haar illustraties bij uitstek geschikt voor sprookjes en droomachtige verhalen, vooral wanneer die zich afspelen in de wereld van bomen, bloemen en planten.

Schilderijen
Naast het illustreren van boeken maakt Adriana tegenwoordig ook minimalistische schilderijen. Hiervan zal ze er, naast een aantal oudere meer figuratieve werken, een deel tentoon stellen in de Kunstkamer. Ze voelt zich sterk verbonden met de natuur en gebruikt natuurlijke kleuren om hier uitdrukking aan te geven. Ze hoopt hiermee te bereiken dat de mensen die haar schilderijen zien, zich meer bewust worden van de waarde en schoonheid van de natuur. In 1995 verhuisde Adriana met haar gezin naar de wildernis van het Siskiyou-gebergte, aangezien ze het erg belangrijk vond dat haar kinderen zoveel mogelijk in de natuur konden zijn. In die periode heeft ze een aantal portretten van haar dochtertje geschilderd, die ook tijdens de tentoonstelling te zien zullen zijn. Daarnaast heeft ze in die tijd de Mt Shasta Waldorf School of Natural living opgericht. Op 62 jarige leeftijd heeft Adriana alsnog haar Bachelor in Art aan de Southern Oregon University behaald. Tegenwoordig woont ze afwisselend in Stavenisse en in Weed (California), waar ze ver van de bewoonde wereld leeft op een plek met vrij uitzicht op de Mount Shasta.

Expositie
De expositie Van Adriana Nani Kamphuis is van 16 maart tot 20 april doordeweeks te bezoeken door deelnemers aan activiteiten. Daarnaast is de tentoonstelling iedere eerste zaterdag v/d maand tussen 11.00-17.00 uur geopend voor publiek. Kunstkamer Holland Huis, Laban Deurloostraat 28, Scherpenisse. [l]