Afbeelding
Foto:

Omzet in de horeca blijft verder stijgen

In de horeca is de omzet in het vierde kwartaal van 2018 gestegen en wel met 1,8 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

De omzet van eet- en drinkgelegenheden zoals bijvoorbeeld cafés, restaurants en kantines kende volgens het CBS een stijging van 1,7 procent in vergelijking met het derde kwartaal. Het aantal verkochte consumpties nam toe met 1,4 procent.

Hotels

De omzet van hotels nam met 2 procent toe en het aantal overnachtingen steeg met 2,3 procent. Eind vorig jaar bezochten zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten een hotel in vergelijking met eind 2017. De omzet van overige logiesverstrekking, waaronder vakantiehuisjes en kampeerterreinen, ging met 1,7 procent omhoog ten opzichte van een kwartaal eerder, zo berekende het CBS.

Personeel

Overigens is de groei van de horeca voor heel het jaar 2018 uitgekomen op 6,9 procent en dat is de hoogste groei sinds het jaar 2000. Al bijna zes jaar neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe. 28 procent van de horecabedrijven heeft in het eerste kwartaal van 2019 wel laten weten dat hun bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door een tekort aan personeel. Vanaf het vierde kwartaal van 2016 is dat percentage snel opgelopen.[l]