Strengere kwaliteitseisen bij toezicht en handhaving

THOLEN - De gemeente Tholen gaat dit jaar werken aan een nieuw beleid rondom toezicht en handhaving in de gemeente Tholen. De huidige nota is inmiddels al bijna tien jaar oud en is door nieuwe wetgeving aan vervanging toe.

DOOR REMKO VERMUNT

Afgelopen week heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om de Uitvoeringsnota integrale handhaving 2010-2014 nog één jaar te verlengen tot 1 januari 2020. "Dit is een wettelijke verplichting, maar de uitgangspunten zijn nog steeds actueel", vertelt burgemeester Ger van de Velde - de Wilde. Daarnaast wordt ieder jaar nog wel een jaarprogramma vastgesteld dat inspeelt op lokale ontwikkelingen. Toch gaat de gemeente dit jaar werken aan een nieuwe nota voor 2020-2023. Die nota heeft betrekking op alles wat met handhaving in de gemeente Tholen te maken heeft. Van toezicht bij evenementen tot controleren van bouwvergunningen. Kortom, alles waar regels aan verbonden zijn.

De huidige nota is inmiddels al een aantal jaar verlengd, maar omdat de wetgeving in de loop van de jaren is aangepast, moet nu ook de nota aangepast worden. "Het komt er op neer dat we strenger gaan handhaven en toezicht houden. Zo gaat de gemeenteraad vóór 2020 bepaalde kwaliteitscriteria opstellen, waaraan toezicht en handhaving moeten voldoen." Een andere wijziging is dat het opleidingsniveau van handhavers is gewijzigd van mbo naar hbo, ook daar moet de gemeente op anticiperen. [l]