Chris Koopman met de kinderen van de Juliana van Stolberg en de Groen van Prinstererschool FOTO JEFFREY HAGE
Chris Koopman met de kinderen van de Juliana van Stolberg en de Groen van Prinstererschool FOTO JEFFREY HAGE Foto: Jeffrey Hage

Afval opruimen vroeg aangeleerd bij volgende generatie

SINT-MAARTENSDIJK – Basisschoolleerlingen van de Juliana van Stolberg en de Groen van Prinstererschool staken afgelopen zaterdag, samen met vrijwilligers, hun handen uit de mouwen in het kader van Schone Schelde. Want er stroomt, ondanks de jutbakken, nog te veel rommel aan op de Zeeuwse stranden.

DOOR JEFFREY HAGE

Gewapend met grijpers en vuilniszakken gaan de vrijwilligers en de basisschoolleerlingen al vroeg aan de slag. Er staat een stevige frisse wind op de dijk aan de Heideweg van Sint-Maartensdijk, maar toch zijn alle vrijwilligers en de basisschoolleerlingen al enthousiast aan het rapen. Op het eerste gezicht ziet het strand er best netjes uit. Er groeit gras aan de rand van het strand en het geluid van tjilpende vogels is hoorbaar.

Vies

Het strand is echter viezer dan je in eerste instantie ziet. Bij aankomt vertellen de kinderen trots dat ze aanstekers, laarzen en plastic tassen hebben gevonden. Aan de rand van de dijk staat een witte container waar ook al veel plastic en hout in ligt. En de dijk ligt bezaait met pallets en volle vuilniszakken met afval.

Jongeren

Volgens een van de organisatoren, Chris Koopman, is het ontzettend belangrijk dat het juist de kinderen zijn die dit afval opruimen. “De kinderen hebben gewoon recht op een goed milieu”, aldus Koopman. “En ook de toeristen moeten hier straks gewoon lekker aan het strand kunnen liggen. Als de jongeren nu al weten dat afval opruimen gewoon normaal is, hebben we daar straks allemaal profijt van.” Zijn tactiek lijkt vooralsnog te werken. De kinderen ruimen met veel enthousiasme het afval op. Maar voorkomen is volgens Koopman altijd nog beter dan genezen.

Door heel Tholen en St. Philipsland staan daarom ook zogenaamde jutbakken. Deze worden aangeleverd door het Waterschap en geleegd door de Gemeente. Hier kunnen mensen hun afval in deponeren als ze langs de kust hebben gewandeld. Dit is volgens Koopman een systeem wat ook werkt en voor meer saamhorigheid zorgt in de verschillende gemeenten. Zelf maakt hij ook regelmatig gebruik van de bakken: “Ik loop wel eens langs de kust om een wandeling te maken. En als ik dan wat vind gooi ik het ook in die Jutbak. Zo draag ik zelf ook een beetje bij aan een schoner strand en een schoner milieu.”

Probleem

Het probleem ligt volgens Koopman echter bij de fabrikanten van het plastic. “Alles wat je in de winkel koopt zit verpakt in plastic. Ik vind dat we moeten over gaan op papier, want dat is tenminste makkelijk recyclebaar”, zegt Koopman. Zelf doet Koopman vooral mee aan de actie, omdat plastic afval gewoon een heel naar materiaal is. “Het duurt gewoon ontzettend lang voor plastic afval door de natuur is afgebroken. Ik zou eigenlijk het liefst plastic fabrikanten hier uitnodigen om ze te laten zien wat hun product voor gevolgen heeft.”

'De kinderen hebben
gewoon recht op
een goed milieu'

Oplossing

In de fruitsector is volgens Koopman zelfs al een fabrikant bezig om papier te gebruiken voor het verpakken van producten. Hij draagt daarom zelf ook papier aan als de grote vervangen van plastic. De mensen van het eiland doen het volgens hem echter gewoon heel goed. “De meeste troep komt gewoon van de zee af, dus daar moet echt iets aan gedaan worden. Zelf zou ik ook het liefst zien dat er bijvoorbeeld statiegeld wordt verrekend over blikjes. Dat verlaagt de kans dat mensen ze zomaar weggooien, want ook blikjes zijn hier echt een groot probleem.” [l]