Een sloep bij een van de weren van de weervisserij.
Een sloep bij een van de weren van de weervisserij. Tiny Arts

Vaartochten naar de weervisserij weer te boeken

BERGEN OP ZOOM - Het herstel van de weren is nog in volle gang, maar de vaartochten naar de weervisserij kunnen weer geboekt worden. Het bezoek aan de weren is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude vangstmethode op ansjovis van dichtbij mee te maken!

Traditiegetrouw organiseert Stichting Behoud Weervisserij in samenwerking met de firma Van Dort in mei en juni vaartochten naar de weervisserij. Een unieke ervaring die elk seizoen een kleine 800 belangstellenden trekt. Belangstellenden die woonachtig zijn op de Brabantse Wal, maar zeker ook daarbuiten en zelfs buiten Nederland.

Vaartochten
Vanaf begin mei zou de ansjovis - waar het natuurlijk allemaal om te doen is - zich weer moeten laten zien in de Oosterschelde. Het is daarom geen toeval dat dan ook de jaarlijkse vaartochten naar de weervisserij weer van start gaan.
De deelnemers gaan in de haven bij de Bergse Diepsluis aan boord bij sportvisboot De Marjoes. ”Omdat de weer bij laag tij bevist wordt, stappen we in de buurt van de weer over op sloepen, waarmee we tot aan de weer kunnen varen”, legt Felix Kools uit, die namens Stichting Behoud Weervisserij de vaartochten coördineert. Bij het fuikgat zien de deelnemers van zeer dichtbij hoe de weervissers van Van Dort de vangst binnenhalen; een bijzonder schouwspel.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Stichting Behoud Weervisserij: www.behoudweervisserij.nl
Een bezoek aan de weervisserij duurt in totaal 3 uur, gerekend vanaf de afvaart vanuit de Bergse Diepsluis. Op de website staat een actueel overzicht van de nog beschikbare plaatsen en tochten. De eerste vaartocht vindt plaats op dinsdag 7 mei. [l]