Afbeelding
Foto:

Aantal faillissementen in februari verder gedaald

Door het omvallen van de speelgoedwinkels van Intertoys lijken de cijfers voor maart wat minder florissant te worden, maar in de maand februari zijn 32 bedrijven minder failliet verklaard dan de maand ervoor. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde het aantal faillissementen in januari nog met 45.

Het is inmiddels bijna zes jaar geleden, aldus het CBS, dat er een piek was in het aantal uitgesproken faillissementen. Daarvan was sprake in mei 2013. Daarna is tot september 2017 steeds een dalende lijn te zien geweest.

Vlak

Na september 2017 was de trend redelijk vlak en in september 2018 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds 2001. Vervolgens was in oktober, november en december weer sprake van een stijging. De eerste twee maanden van 2019 daalde het aantal failliet verklaarde bedrijven dan weer.

Om precies te zijn werden in februari 237 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. De handel had het van alle bedrijfstakken het zwaarst te verduren met 54 faillissementen. Dit cijfer wordt sterk beïnvloed door het feit dat de handel tot de bedrijfstakken behoort met de meeste bedrijven. Specifiek werden vorige maand de meeste faillissementen uitgesproken in de bedrijfstak vervoer en opslag.[l] FOTO SHUTTERSTOCK