Gewapend met trekkers, doekjes en hogedrukreinigers zijn de enthousiaste vrijwilligers te werk gegaan. FOTO JEFFREY HAGE
Gewapend met trekkers, doekjes en hogedrukreinigers zijn de enthousiaste vrijwilligers te werk gegaan. FOTO JEFFREY HAGE Foto: Jeffrey Hage

Zwembad De Spetter weer schoon na NLdoet

THOLEN – Zo’n 52 vrijwilligers staken afgelopen zaterdag hun handen uit de mouwen tijdens de jaarlijkse NLdoet actie in zwembad de Spetter in Tholen. Verschillende ouders en kinderen gaan aan de slag om het zwembad schoon te maken voor het nieuwe seizoen. "Het is juist belangrijk dat ook de kinderen meedoen, want de Thoolse jongeren moeten in de toekomst ook goed voor hun zwembad blijven zorgen."

DOOR JEFFREY HAGE

Er hangt zaterdag al vroeg een fijne geur van zeepsop op het terrein van zwembad de Spetter in Tholen. Met sponsen, trekkers en hogedrukreinigers gaat een grote groep van 52 vrijwilligers aan de slag om het zwembad klaar te maken voor de feestelijke opening op Koningsdag. Het waait hard en de regen klettert soms stevig door, maar dit kan de pret niet drukken. Overal zijn ouders met hun kinderen enthousiast aan het poetsen en er heerst een groot gevoel van saamhorigheid. Terwijl de hogedrukspuiten overuren draaien ,begint het zwembad al snel zijn vertrouwde blauwe glans terug te krijgen.

Belangrijk

Volgens organisator Jantine Pollie is het belangrijk dat zoveel verschillende mensen mee doen aan de actie. “Het zwembad is echt van iedereen en het is ook belangrijk dat de kinderen in de gaten hebben dat wij met zijn allen ons steentje bij moeten dragen,” aldus Pollie. Ook vrijwilliger Ruben Kartouw (16) is het hier roerend mee eens: “Het mooie van deze actie is dat iedereen zich beseft dat we samen verantwoordelijk zijn voor ons zwembad. Ik zou het daarom ook prima vinden als ik later word gevraagd om het zwembad schoon te maken, want dan kan ik iets terug doen voor een plek waar ik met veel plezier heen ga,” aldus Kartouw.

“Wij geven gewoon om
ons zwembad en
daarom staan we hier”

Vrijwilligers

De vrijwilligers zijn van essentieel belang voor de Spetter. Zo zijn er tijdens het hoogseizoen altijd vrijwilligers aanwezig die ter ondersteuning van de badmeesters toezicht houden op de zwemmers. Volgens organisator Pollie is vooral het gevoel van saamhorigheid wat hier heerst daarom extra belangrijk: “We krijgen een leuk pakketje en wat dingetjes toegestuurd, maar dat is niet eens waar het voor ons om te doen is. Wij geven gewoon om ons zwembad en daarom staan we hier met plezier schoon te maken.”

Jongeren

De jongeren zijn ook heel erg belangrijk voor het zwembad. Dat merkt ook vrijwilliger Kartouw die dit jaar voor het eerst mee doet aan de actie. “Ik ga zelf in de zomer echt regelmatig naar het zwembad toe om lekker te zwemmen, duiken en bommetjes te maken. Ik merk dan zelf ook dat er echt een hele hechte gemeenschap heerst hier, want iedereen kent elkaar gewoon en wil een praatje met je maken als ze je zien,” aldus Kartouw. Kartouw vindt het ook extra belangrijk dat de jongeren al vroeg in de gaten hebben wat het zwembad voor Tholen betekent: “Het is vooral erg leuk dat wij een bijdrage mogen leveren aan ons eigen zwembad. Je bouwt hier echt een band op met alle mensen als je hier zo bezig bent en dat vind ik echt heel erg leuk en bijzonder.”

Vaker

Volgens Kartouw zou deze actie ook best vaker georganiseerd mogen worden en dan niet persé voor het zwembad, maar ook voor andere dingen op het eiland. “Het hoeft niet iedere keer het zwembad te zijn, maar ik zou het wel leuk vinden als dit vaker wordt gedaan. Als we iets kunnen doen om ons eiland mooi en schoon te houden vind ik dat we dat echt moeten doen.” [l]