Initiatiefnemer Christina Biggeman (l) is blij met dit resultaat
Initiatiefnemer Christina Biggeman (l) is blij met dit resultaat Foto: Remko Vermunt

Oud-Vossemeer krijgt hondenspeelplaats

OUD-VOSSEMEER - Het college van burgemeester en wethouders is afgelopen week akkoord gegaan met de aanleg van een hondenlosloopveld in het dorpsbos van Oud-Vossemeer. De materialen hiervoor zijn inmiddels besteld en daarmee gaat een langgekoesterde wens van omwonenden in vervulling.

DOOR REMKO VERMUNT

Het initiatief voor de hondenspeelplaats in Oud-Vossemeer komt onder andere van Christina Biggeman en Jack Vaders. Al bijna twee jaar is Biggeman bezig met het realiseren van een plek waar honden in Oud-Vossemeer los rond mogen lopen. "Op dit moment geldt binnen de bebouwde kom een aanlijnplicht voor honden", vertelt Pascal van den Eijnden namens de gemeente. Niet alle hondeneigenaren houden zich hieraan met als gevolg dat er soms honden de straat op rennen. "En dat willen we voorkomen", aldus Christina Biggeman.

Petitie

"Ik had geen idee waar ik moest beginnen, daarom heb ik contact opgenomen met Kees Slager en die is toen komen kijken", vertelt ze. Ze ging aan de slag met een petitie die uiteindelijk bijna 130 keer werd ondertekend. Ongeveer een jaar geleden werd de petitie overhandigd aan de gemeente en sindsdien zijn de twee partijen met elkaar in gesprek. In eerste instantie hadden de initiatiefnemers een plekje in gedachte vlakbij het kerkhof, maar daar waren buurtbewoners niet zo blij mee. "Onder andere vanwege de geluidsoverlast." Daarom werd, samen met de gemeente, gezocht naar een andere locatie. En met succes: bij de ingang van het dorpsbos aan de Gankelweg komt een hondenlosloopveld van ongeveer vijftien bij vijftig meter.

Afspraken

"We hebben duidelijke afspraken gemaakt met de initiatiefnemers", vertelt Van den Eijnden. "Wij hebben de materialen besteld, maar de bewoners gaan zelf de omheining plaatsen en ze gaan ook zelf een bankje regelen. Wij blijven het gras gewoon maaien, maar waar we niet bij kunnen langs de omheining dat moeten de initiatiefnemers zelf bijhouden." Daarnaast gaat de gemeente de prullenbak die er staat verplaatsen naar het losloopveldje en die blijven ze ook gewoon legen én ze maken een bord voor het losloopveld. "Zodra de materialen binnen zijn kunnen we met z'n allen aan de slag."

Resultaat

Wethouder Jan Harmsen is in ieder geval blij met dit resultaat. "We kennen in onze gemeente best veel burgerinitiatieven en daar kan ik alleen maar blij en trots op zijn", besluit hij. [l]