De kinderen spelen allerlei spelletjes met de senioren
De kinderen spelen allerlei spelletjes met de senioren Foto: Remko Vermunt

Tweede editie van Samen Spelen blijkt succes

SINT-ANNALAND - Zo'n driehonderd kinderen en nog eens tweehonderd opa's, oma's, ouders en senioren kwamen woensdagochtend samen om gezamenlijk spelletjes met elkaar te spelen. Dat gebeurde op vijf verschillende locaties in Sint-Annaland onder de noemer 'Samen Spelen'. Vorig jaar werd de eerste editie georganiseerd van dit speelspektakel en dat bleek een groot succes. Tijd voor een tweede editie dus!

DOOR REMKO VERMUNT

Zo'n dertig kinderen van de groepen 6 van de twee Stallandse basisscholen kwamen woensdagochtend naar de activiteitenruimte van Anna Zorgt! aan het Havenplein in Sint-Annaland. Hoewel er al veel spelletjes klaar liggen voor de kinderen, hebben ze ook zelf spelletjes meegenomen. Van Stratego tot Wie ben ik en van Halli Galli tot Bunny Hop. De kinderen nemen allemaal plaats aan een tafeltje. Sommigen zoeken snel hun opa of oma op, anderen nemen plaats bij senioren die ze eigenlijk niet kennen. Toch is het enthousiasme er niet minder op.

Opening

Het initiatief voor Samen Spelen ligt dan ook bij de Stallandse basisscholen de Casembrootschool en de School met de Bijbel. Zij worden in de organisatie ondersteund door zorgcoöperatie Anna Zorgt. Hoewel de kinderen staan te trappelen om te spelen, moet eerst de officiële opening nog plaatsvinden. Hiervoor worden de jongste en de oudste deelnemer naar voren geroepen. De negenjarige Yana ging daarbij de strijd aan met de 78-jarige Henny Trommel in een potje sjoelen. Uiteindelijk wist Yana met één punt verschil te winnen van Henny. "En daarmee is Samen Spelen officieel geopend", aldus Sander Westdorp namens Anna Zorgt.

Verbinding

"Het doet me heel veel genoegen en deugd om te zien dat er zoveel kinderen zijn", stelt Sander Westdorp. "Anna Zorgt! biedt een helpende hand aan kwetsbare ouderen, maar we zijn er ook voor de schoolgaande kinderen in het dorp. We zijn er voor iedereen en deze activiteit laat dat goed zien." Volgens Westdorp is de spelletjesochtend een waardevol leertraject voor de jongeren, om vroegtijdig te ervaren wat het betekent om naar elkaar om te kijken. "Ons doel is om ervoor te zorgen dat het voor iedereen aangenaam wonen is in het dorp. Sint-Annaland moet voor alle leeftijden leefbaar zijn. Dat houdt in dat er voldoende voorzieningen moeten zijn, goede verenigingen en leuke activiteiten." Hij wordt daarbij ondersteund door zo'n 120 vrijwilligers.

Hapje rond de Ring

De spelletjesochtend is één van die activiteiten, maar inmiddels staat er ook alweer een nieuw evenement op de planning. Op 22 juni wordt het 'Hapje om de Ring' georganiseerd in Sint-Annaland. "Iedereen moet eten, dus waarom zou je dat niet samen doen?" Op 22 juni wordt er rond de kerk dan ook een enorme tafel opgezet. Zo wil de zorgcoöperatie de grootste ronde tafel van Nederland creëren. "We denken dat er straks plaats is voor ongeveer vijfhonderd deelnemers", legt Westdorp uit. "Wie een kaartje koopt, kan op deze dag aanschuiven aan onze lange tafel om gezellig een hapje te eten." Ook deze activiteit staat in het teken van ontmoeten en verbinden. "We hopen dat jong en oud zich gaat inschrijven voor het Hapje rond de Ring. Het wordt echt een dorpsactiviteit. Het eten wordt allemaal geleverd vanuit lokale ondernemers. Leden van lokale verenigingen serveren het eten en zorgen voor de drankjes en tal van andere organisaties en mensen helpen mee om hier weer een succes van te maken." Het is een uniek evenement. "Misschien dat we er zelfs mee in het Guinness Book of Records kunnen komen", grapt Westdorp. [l]

Met een potje sjoelen werd Samen Spelen officieel geopend FOTO'S REMKO VERMUNT