Paaslicht over Tholen

THOLEN - Binnenkort is het Pasen. Velen verlangen naar deze dagen om vrij te zijn of om enkele dagen op vakantie te gaan. Het is fijn om naar iets toe te leven.

Vaak beseft men niet dat we Pasen aan het Joodse volk en aan de christelijke gemeente te danken hebben. Veel volksgenoten weten niet meer, dat Pasen alles te maken heeft met de opstanding van Jezus Christus uit de doden; dat Hij leeft en werkt!

Oorsprong
Jezus is opgestaan op de eerste dag van de week en op die dag is Hij aan Zijn volgelingen verschenen. Vanaf Zijn opstanding zijn zij op de eerste dag van de week samengekomen om Zijn opstanding te gedenken. Vaak ’s morgens vroeg vóór het werk of ’s avonds laat ná het werk. Velen van hen zijn slaven. In 321 kondigt keizer Constantijn de Grote de zgn. zondagswet af: de eerste dag van de week als feestdag en rustdag. Elke week Pasen om uit de opgestane Jezus te leven als krachtbron in het dagelijkse leven. Pas in de tweede eeuw wordt Pasen als christelijk feest gevierd naast de wekelijkse viering van Jezus’ opstanding. In afwijking van het Joodse Paasfeest wordt het christelijke Paasfeest gevierd op de zondag na de volle maan in de lente. Jammer, dat de band met het Joodse volk op dit punt is verbroken en nog niet is hersteld.
Later zijn er allerlei paasgebruiken ontstaan als paasvuren, paaseieren, paasbrood, enz. Ze zijn van heidense oorsprong en bedoelen het leven en de vruchtbaarheid te bevorderen. Trouwens de Duitse en Engelse namen voor Pasen: Ostern en Easter zijn zeer waarschijnlijk afleidingen van Austro, de naam van een Germaans-heidense lentegodin. Er heeft dus een vermenging van het christelijke geloof met het heidendom plaatsgevonden. Velen zullen de heidense oorsprong van bepaalde paasgebruiken niet meer weten.

Herinneringen
Over Tholen schijnt het Paaslicht van Jezus’ opstanding al eeuwen lang. Met de komst van het Evangelie hebben na verloop van tijd ook de viering van de christelijke rustdag op de eerste dag van de week én van het jaarlijkse Paasfeest hun beslag gekregen. Het is een groot voorrecht om op de Paasdagen naar de kerk te gaan om ons te laten bestralen door Jezus Christus, de opgestane Levensvorst! Van harte aanbevolen en uitgenodigd!

M.D.Geuze, Sint Annaland [l]