Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kinderen openen Koningsspelen met Pasapas

OUD-VOSSEMEER - Het was vrijdagochtend nog best koud op de voetbalvelden van VV Vosmeer, maar dat mocht de pret niet drukken. Zo'n 220 kinderen en nog eens minstens vijftig vrijwilligers waren druk in de weer voor de nieuwe editie van de Koningsspelen. De gehele ochtend stond in het teken van allerlei spelletjes voor zowel de onderbouw als de bovenbouw.

DOOR REMKO VERMUNT

De Koningsspelen in Oud-Vossemeer werden georganiseerd door de drie basisscholen: De Anthonius, De Ark en Die Heenetrecht. Gezamenlijk zijn zij al maanden bezig om de Koningsspelen in goede banen te leiden en het resultaat mocht er vrijdagochtend wezen. De 220 kinderen van de drie basisscholen kwamen om 09.45 uur naar de voetbalvelden van VV Vosmeer en gelukkig troffen ze goed weer. Het was koud, maar wel droog en daarom konden de activiteiten gezamenlijk plaatsvinden. "Als het had geregend, dan hadden we de Koningsspelen niet gezamenlijk kunnen vieren", stelt de organisatie.

Pasapas

Om de kinderen meteen op te warmen, werden de Koningsspelen geopend met het dansen van de Pasapas. De Pasapas is een liedje van Kinderen voor Kinderen waar ook meteen een dansje bij bedacht is. Vorig jaar was eveneens een nummer van Kinderen Voor Kinderen hét nummer van de Koningsspelen, toen was het Fitlala. Van alle drie de scholen werden twee kinderen uitgekozen die het dansje voor mochten doen. De overige kinderen dansten enthousiast mee. "Laat maar goed zien dat je het kan!"

'Aan het doel
hangt een waslijn
met alle spelletjes'

Spelletjes

Daarna was het tijd voor de spelletjes. De kinderen van de onderbouw, groep 1 tot en met 4 waren per school gemixt en hadden een eigen veld met spelletjes. De kinderen van de bovenbouw, groep 5 tot en met 8 werden van alle scholen gemixt, wel groep 5/6 samen en 7/8. Zij speelden op het andere veld. "Aan het doel hangt een waslijn met alle spelletjes. De kinderen mogen een kaart van de waslijn trekken en daarop staat welk spel ze gaan spelen. Zodra ze klaar zijn, rennen ze terug naar de waslijn. Daar hangen ze de kaart op en ze mogen meteen een nieuwe kaart meenemen", vertelt de organisatie.

Pauzes

De spelletjes liepen enorm uiteen. Van een potje voetbal in de voetbalkooi tot citroen hockey, van zaklopen tot ezeltje prikje en van ballen gooien tot torens stapelen. Voor alle kinderen was wel iets te doen. Dat moest ook wel, want de kinderen waren verdeeld over maar liefst 45 groepen! "Tussendoor houden we nog een pauze voor de kinderen. Dan krijgen ze limonade en een zakje chips." Ook zaten er dit jaar een paar nieuwe spellen tussen zoals de kruiwagenrace, het kegelspel en het touwtrekken. "We proberen ieder jaar iets nieuws toe te voegen."

Ontbijt

Vorig jaar was het extreem warm tijdens de Koningsspelen. "Toen moesten we zelfs extra pauzes inlassen en extra limonade halen." Rond 11.30 uur vond de gezamenlijke afsluiting alweer plaats, waarbij alle kinderen een certificaat kregen. De leerlingen van De Ark gingen daarna nog gezamenlijk lunchen. De kinderen van De Anthonius en Die Heenetrecht waren de dag al gestart met een gezamenlijk ontbijt in de klas op de eigen school.[l]

Afbeelding