Zwart geeft mat in drie zetten
Zwart geeft mat in drie zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Slechte dag voor BSV in de externe competitie

BERGEN OP ZOOM - De zaterdagteams van de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV speelden 13 april een thuiswedstrijd in de landelijke schaakcompetitie. Het eerste team speelde gelijk, team 2 en 3 verloren.

Toevallig kregen alle BSV-teams een tegenstander uit Zeeland op bezoek.

BSV 1 ontving het eerste team van Souburg. Edwin van Dongen, Marcel van Herck en Lars van Dort wonnen hun partij. Freek Schouten en Erwin Kalle speelden beiden remise, terwijl Arjon Severijnen, Semen Minyeyevtsev en Tony Peleman verloren. Door dit gelijkspel staat het team nu op de achtste plaats.

In de laatste ronde speelt het team tegen nummer 9. Als BSV 1 die wedstrijd niet verliest, blijft het team behouden voor de derde klasse.

BSV 2 speelde tegen Goes 2, en verloor met 3-5. René Paardekam was de enige van het team die won. Vier spelers behaalden remise: Abdulhamid Hussein, Oliver de Hert, Bas van de Putte en Ronny Liekens. René Punt, Adry Goris-Schouwstra en Henry Groenveld verloren hun partij. Het tweede team blijft door dit verlies op de laatste plaats in de groep staan, en zal hoogstwaarschijnlijk degraderen.

BSV 3 had het vierde team van Het Witte Paard uit Sas van Gent te gast, waarvan met 1½-6½ werd verloren. Robert Kunst won zijn partij, Pieter-Jan Demmers speelde remise. Laurens Quinten, Piet Bruys, Henk van Houten, Danny Lindhout, Wesley Hopmans en Alexander van ‘t Hoff verloren hun partij allemaal.

In deze groep zijn alle wedstrijden nu gespeeld. BSV 3 is op de laatste plaats geëindigd, en is dus gedegradeerd.

Schaakstelling

De vorige schaakstelling was: Wit: Kb3, Lc2, Ld6, Pb6, pion f2. Zwart: Kd4, pion f4. Natuurlijk wint wit met vrijwel iedere zet, maar de enige manier om in 3 zetten mat te geven is met het verrassende 1. Lb1 f3 2. Kc2 Ke4 3. Kc3 mat.

In de nieuwe stelling geeft zwart mat in 3 zetten. [l]