Piet Swarthof kreeg donderdagavond al een lintje
Piet Swarthof kreeg donderdagavond al een lintje Foto: Iman Fase

Drie gelukkigen tijdens Lintjesregen 2019

THOLEN - Burgemeester Ger van de Velde - de Wilde mocht dit jaar drie koninklijke onderscheidingen overhandigen aan inwoners van de gemeente Tholen. Zij ontvingen de lintjes, omdat ze zich "geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen of anderen hebben gestimuleerd".

DOOR REMKO VERMUNT

De jaarlijkse Lintjesregen vindt traditiegetrouw plaats op de vrijdag voor Koningsdag. In de gemeente Tholen werd één lintje echter al een dag eerder uitgereikt. Piet Swarthof, medeoprichter en voorzitter van het Cultuurplein, mocht donderdagavond bij de officiële opening van de Kunstroute Tholen het eerste lintje in ontvangst nemen. Swarthof is al jaren betrokken bij het culturele veld in de gemeente Tholen, zo is hij niet alleen betrokken bij het Cultuurplein, hij is tevens organisator en coördinator van Meet the Locals in Tholen. In het verleden zette hij zich ook in als bestuurslid en voorzitter van de Kunstkring, hij was lid van de WMO adviesraad (onderdeel cultuur) en bestuurslid en voorzitter van Montessorivereniging Tholen. Daarom werd Swarthof benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hans Roggeband

Datzelfde geldt voor Hans Roggeband uit Tholen. Hij werd vrijdagochtend door de burgemeester verrast in De Vossenkuil in Oud-Vossemeer. Roggeband vervult sinds 1986 al verschillende functies bij de Gereformeerde Kerk in Oud-Vossemeer, hij is sinds 1993 vrijwilliger bij Stichting Sint-Nicolaas Comité in het dorp en hij is vrijwilliger bij het Rode Kruis, afdeling Tholen - Reimerswaal. In het verleden heeft Hans Roggeband zich ook ingezet als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk Oud-Vossemeer, bij de middenstandsvereniging in Oud-Vossemeer, als lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank in Tholen én hij was vrijwilliger bij het Lievensberg ziekenhuis. Dat was voor de Koning reden genoeg om ook Hans te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Tim van Mierlo

Last but not least was Tim van Mierlo uit Oud-Vossemeer. Hij werd vrijdagochtend in de kantine van voetbalvereniging Vosmeer verrast door een bezoek van burgemeester Van de Velde. Van Mierlo nam dit jaar, na 22 jaar, afscheid van zijn rol als Pliessie Witte in Oud-Vossemeer. Een mooi moment voor een Koninklijke onderscheiding moeten ze gedacht hebben. Vanwege zijn 22 jaar als vrijwilliger bij de carnavalsvereniging De Vlooientrappers en vanwege zijn vrijwilligerswerk bij voetbalvereniging Vosmeer kreeg ook Van Mierlo een koninklijke onderscheiding opgespeld door de burgemeester. [l]