Tholen gedenk!

THOLEN - De christelijke feestdagen Goede Vrijdag en Pasen met Koningsdag liggen achter ons en de gedenkdagen Dodenherdenking en Bevrijdingsdag liggen voor ons.

Gedenken

In het woord ‘gedenken’ zit het woord ‘denken’: denken aan. Toch is ‘gedenken’ meer dan denken aan en zich herinneren. Het is een bijbels woord met een diepe betekenis: het verleden in het heden tegenwoordig stellen, daaruit en daarnaar leven. Het verleden als een krachtbron/levensbron voor vandaag en voor vanmorgen.

Zo gedenken christenen Jezus’ kruis en opstanding. Ze mogen leven uit de levende Jezus, Die gekruisigd is voor hun zonden en Die opgewekt is om hun het eeuwige leven te geven. Zij zijn met Hem mee-gekruisigd: hun oude zondige leven is gedood en ze zijn met Hem mee-opgewekt om een nieuw leven te leiden, tot eer van God en tot zegen van henzelf en velen met hen.

Zo mogen we als Nederlanders elk jaar de geboortedag van onze koning Willem-Alexander (27 april 1967) gedenken – weer een koning na 1890, de sterfdag van koning Willem III – en zijn regering sinds 30 april 2013. Het Oranjehuis heeft voor ons Nederlandse volk veel betekend en doet dat nog altijd. We kunnen de Heere God en hen daar niet genoeg voor danken.

Deze week mogen we onze mede-vaderlanders gedenken, die in de Tweede Wereldoorlog en daarna hun leven gegeven hebben voor onze nationale vrijheid en voor de vrijheid van andere volken tijdens vredesmissies. Wat hebben we veel aan hen te danken: wij mogen leven, terwijl zij stierven én wij hebben vrijheid, terwijl zij gevangen genomen en doodgeschoten werden! We mogen de offers van die vele levens niet vergeten. Dat zou heel ondankbaar zijn.

We gedenken aanstaande zondag ook onze nationale bevrijding. Onze hoogbejaarde medeburgers kunnen ons vertellen hoe zij de bevrijding hebben beleefd. Wat een heerlijke bevrijding na vijf bange jaren! Onze nationale vrijheid terug gekregen! Geen bezettende macht meer, waar je rekening mee moet houden en die je gevangen kan nemen wanneer je iets verkeerds doet in hun ogen. Geen spionnen meer die je kunnen verraden. Vrij van de onderdrukkers om vrij voor God en voor elkaar te kunnen leven! Beleven we zo onze nationale vrijheid, die beschermd wordt door de Europese Unie, maar helaas ook beperkt? Leven we vrij voor God en voor elkaar om Hem en elkaar te dienen?

Verwachten

In de Bijbel is ‘gedenken’ vaak verbonden met ‘verwachten’. Christenen verwachten ná Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren: Jezus’ terugkomst in heerlijkheid, de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, het rijk van vrede en gerechtigheid, God alles in allen. Het beste komt nog! Wat een perspectief!

Wat verwachten we als Nederlanders voor ons land en volk? Christenen verwachten de vervulling van Gods beloften én de verhoring van hun gebeden? God belooft de komst van Zijn Koninkrijk, niet alleen voor het Joodse volk, maar voor alle volken op aarde; Nederland inbegrepen. Geloof Zijn beloften en bid om hun vervulling! ‘Nooit kan het geloof teveel verwachten’!

M.D.Geuze, Sint-Annaland [l]