Vooral bij vaste tradities als het ringrijden kwam er veel publiek kijken tijdens
Koningsdag in Tholen. FOTO: JEFFREY HAGE
Vooral bij vaste tradities als het ringrijden kwam er veel publiek kijken tijdens Koningsdag in Tholen. FOTO: JEFFREY HAGE Foto: Jeffrey Hage

Traditionele en gezellige Koningsdag in Tholen

THOLEN – Afgelopen zaterdag 27 april werd Koningsdag weer door heel Nederland gevierd. Ook in Tholen werden de vaste tradities als het ringrijden en de scoutingmarkt weer georganiseerd en was het ondanks de slechte weersverwachting gezellig in de stad. Volgens Tholenaar Ria Kleppe is het weerzien van oude bekenden vooral datgene wat Koningsdag in Tholen zo leuk maakt: "Je ziet op dit soort dagen heel veel mensen die je normaal niet ziet."

DOOR JEFFREY HAGE


De dag begint in Tholen vrij zonnig, maar er staat wel een frisse wind. Veel huizen hebben vandaag de Nederlandse vlag buiten hangen; in de Stoofstraat wapperen zelf opgehangen vlaggetjes in het oranje, rood, wit en blauw. In de Kerkstraat hebben aantal winkels voor de gelegenheid de rode loper uitgerold, maar verder voelt het vandaag vooral aan als een doorsnee zaterdag. Op de markt is het feest echter al in volle gang, met een aantal kraampjes waar snoep, kaarsen en houten schalen te koop zijn. De meneer die de houten schalen maakt is druk bezig met zijn frees en de geur van vers hout ruik je over de hele markt.


Koningsdag
Bij de jaarlijkse traditie van het ringrijden staan veel mensen te kijken. Ook Ria Kleppe is hier van de partij, maar ze komt niet per sé hier om te genieten van de ruiters met hun paarden: "Ik vind het juist leuk dat op dit soort dagen veel mensen juist terug naar Tholen komen. Het weerzien met oude bekenden is wat Koningsdag in Tholen voor mij juist zo leuk maakt. Gewoon lekker wat drinken met een grote groep vrienden en bekenden en genieten van de leuke versieringen hier in de stad, is precies dat wat Koningsdag in Tholen voor mij zo leuk maakt," aldus Kleppe.

'Het ons kent ons
gevoel hoort
bij Tholen'


Scoutingmarkt
Vanwege de slechte weersverwachting zijn de scoutingmarkt en rommelmarkt verplaatst naar sporthal De Meulvliet. Scoutinglid Steven de Wilde verkoopt namens de scouting fruit, stroopwafels en lootjes: "Ik ben ieder jaar voor Koningsdag wel in Tholen te vinden. Maar als je mij zou vragen of ik zelf Koningsdag in Tholen zou vieren, zou ik zeggen dat ik dat niet zo snel zou doen. De tradities zijn echt wel heel erg leuk en moeten ook zeker in stand worden gehouden, ik zou alleen liever wat meer variatie in de activiteiten zien. Zo deden ze in Vlissingen toen ik daar was een soort levend ganzenbord waarbij je zelf de pion bent. Dat vond ik wel heel erg leuk om te doen," aldus de Wilde.


Verandering
Ria Kleppe denkt vooral dat mensen zelf maar moeten bepalen waar zij hun Koningsdag moet vieren: "Mensen gaan toch wel naar plekken waar ze zichzelf fijn voelen. Zo zijn er ook mensen die bijvoorbeeld naar Amsterdam gaan en daar feest gaan vieren. Dat is verder ook prima, maar ik vind het juist leuk om hier te blijven om met iedereen bij te kunnen praten," aldus Kleppe. Volgens Steven de Wilde zou het wel leuk zijn om bijvoorbeeld een bandje te boeken voor het evenement in de toekomst: "Ik heb hier gisteren ook koningsnacht gevierd en het gevoel wat ik daar aan over hield, is dat er vooral voor de jongeren nog wel wat meer bij kan komen. Ik zou alleen wel graag zien dat het 'ons kent ons' gevoel nog steeds blijft. Want ook dat is wel iets wat typisch iets is voor Tholen", aldus de Wilde.[l]