Met een hoogwerker simuleren de brandweerlieden een reddingsactie op het terrein in Tholen. FOTO JEFFREY HAGE
Met een hoogwerker simuleren de brandweerlieden een reddingsactie op het terrein in Tholen. FOTO JEFFREY HAGE Foto: Jeffrey Hage

Wervingsactie brandweer is goed bezocht

THOLEN – De brandweer in Tholen zette zaterdag 11 mei voor het eerst in drie jaar de deuren van de kazerne open. De open dag en wervingsactie is bedoeld om de lokale bevolking te laten zien waar het belastinggeld naartoe gaat en om nieuwe vrijwilligers te werven. Ook duiker Rick Molenaar is zo met de brandweer in aanraking gekomen: "Ik meldde mezelf in 2016 aan en ben nu volleerd duiker."

DOOR JEFFREY HAGE

De zon schijnt fel op de zaterdagochtend van de wervingsactie en open dag van de brandweer. Op het parkeerterrein van de kazerne staan verschillende grote vrachtauto's van de brandweer uitgestald. Kinderen kruipen achter het stuur van de brandweerauto's en gaan lachend op de foto. Met een grote hoogwerker laat de brandweer zien hoe zij op hoge, moeilijk te bereiken plaatsen komen en in een rode container met drie ramen laten duikers hun onderwaterkunsten zien.

'We hebben ook gewoon mensen nodig die hun handen vuil maken'

Af en toe schelt de hoge piep van een rookmelder uit de kazerne. Er heerst een gezellige stemming en de brandweerlieden genieten zichtbaar van de grote aandacht voor hun vak.

Vrijwillig
De brandweer in Tholen bestaat geheel uit vrijwilligers. Ploegleider Peter Schoneveld vertelt hoe het toetreden tot de brandweer in zijn werk gaat: "In Nederland zijn er zo'n 27.000 brandweermannen, waarvan er 22.000 vrijwilligers zijn. Het is in Nederland helaas niet rendabel om iedereen te betalen voor het werk, dus het werk van de vrijwilligers door heel Nederland, maar ook vooral in Tholen doet, is heel erg belangrijk. We verwachten van de vrijwilligers echter wel dat zij klaarstaan als het moment daar is," aldus Schoneveld. Duiker Rick Molenaar kan dit volmondig beamen: "Als je alarmontvanger gaat, moet je eigenlijk gewoon alles laten vallen en naar de kazerne gaan. Ik trek alles al aan terwijl ik op de kazerne ben en maak mezelf klaar terwijl we onderweg zijn. Het is een enorm uitdagende functie, maar ik vind het fijn dat ik iets voor de lokale bevolking kan betekenen en mensen kan redden."

Training
Nadat iemand interesse heeft om vrijwilliger te worden bij de brandweer volgt er een training en inwerkperiode. Peter Schoneveld: "We hebben op dit moment nog genoeg mensen, maar er zijn wel een aantal vrijwilligers die wat ouder aan het worden zijn. We organiseren daarom deze dag om mensen te laten zien wat wij doen en mensen hopelijk te overtuigen om zich bij ons te voegen, zodat ons werk door kan blijven gaan." Vrijwilliger word je echter niet zomaar, er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. "Je moet alles kunnen laten vallen als dat nodig is en je moet bereidt zijn om de training te kunnen volgen en veel tijd te investeren in het vak. Wij leren je in een opleiding van twee jaar hoe je met de apparatuur en verschillende middelen om moet gaan, want de enige echte voorwaarde die je moet hebben is dat je minimaal 18 jaar oud bent. Het maakt voor ons niet uit wat opleidingsniveau je hebt, we hebben ook mensen nodig die hun handen vuil willen maken," zegt Schoneveld.

Uitrukken
"Wij rukken zo'n zeventig tot tachtig keer per jaar uit en dat kan echt voor van alles zijn. Van de cliché kat in de boom, tot de grote brand in het oude postkantoor van een aantal jaar geleden," zegt Schoneveld. Een baan bij de brandweer is dus erg divers en uitdagend en geeft erg veel voldoening, vooral dankzij de bijdrage van alle vrijwilligers. [l]