Restaurateur Vincent vertelt hoe de restauratie van de mozaïek in zijn werk ging FOTO JEFFREY HAGE
Restaurateur Vincent vertelt hoe de restauratie van de mozaïek in zijn werk ging FOTO JEFFREY HAGE Foto: Jeffrey Hage

Onthulling mozaïek in wooncomplex Vliethof

THOLEN – Burgemeester Ger van de Velde - de Wilde heeft afgelopen zaterdag een historische zebra-mozaïek onthuld in woonzorgcomplex de Vliethof in Tholen. Volgens initiatiefnemer Arie van Viet is het belangrijk dat deze mozaïek een plekje heeft gevonden in het woonzorgcomplex. "De emotionele waarde van dit stuk is voor mij en voor de familie echt heel erg belangrijk."

DOOR JEFFREY HAGE

Met een groot groen doek met gele linten aan de zijkant wordt de mozaïek in woonzorgcomplex de Vliethof afgedekt. De zon schijnt door de openingen in het plafond van de binnenplaats naar binnen en de geur van verse koffie en Zeeuwse bolussen overheerst op de binnenplaats. Er staan een zestal banken opgesteld, waar voor comfort wat tuinkussens op zijn gelegd. Bij binnenkomst zeggen de genodigden hun naam en worden ze naar de koffietafel geleid om hun warme drank te kunnen ontvangen. Het gerinkel van kopjes en schoteltjes is hoorbaar, als de mensen hun plaats innemen en gesprekken worden gestart. Het is gezellig in de Vliethof en men is benieuwd naar wat er gaat komen.

Fietsen
Rond 10.45 fietst initiatiefnemer Arie de Viet de binnenplaats binnen. "Zo vond ik de mozaïek in eerste instantie. Met mijn fiets in de oude school was daar ineens dat brokstuk van 41kg wat mij wel aansprak," aldus de Viet. Er gaat af en toe een lach door de zaal als Arie met zijn fiets in de hand laat zien hoe moeilijk de reis was met dat zware brokstuk achterop zijn fiets. "Je kunt jezelf natuurlijk wel voorstellen wat er gebeurd als je zo'n zwaar ding achterop je fiets legt," zegt de Viet als hij zijn fiets achterover laat steigeren met een houten replica van de mozaïek die hij ter illustratie op zijn bagagedrager heeft gelegd.

'Ik kreeg het gevoel
alsof ik iets met die
zebrakop moest doen'

Zoektocht
Arie neemt het brokstuk van de mozaïek uiteindelijk mee naar huis en laat het daar een aantal jaren liggen. "Tot ik een jaar of drie geleden ineens dacht, wat moet ik nou eigenlijk met dat stuk doen? Het leek wel alsof die zebrakop me ieder dag weer aanstaarde en ik kreeg het gevoel dat ik er iets mee moest gaan doen," vertelt de Viet. De Viet moest dus op zoek naar betrokken partijen en uit gaan zoeken wie de originele kunstenaar was om te zien of de complete mozaïek – dit is slechts een brokstuk van een complete zebra-mozaïek – in ere te herstellen zou zijn. "Dat was nog een hele klus, want wie is de kunstenaar? Waar is de familie van de kunstenaar? Het hele proces kostte mij veel tijd, maar het was het meer dan waard."

Oplappen
Het oplappen van het brokstuk was een lang proces. Er werd in eerste instantie een plan van aanpak aangesteld om de originele kunstenaar te gaan zoeken en te kijken wat er nog meer over hem te vinden was. Arie de Viet: "Ik ben in het archief van West-Brabant gedoken en Adrie Quist is in het archief van de school in Tholen gedoken, daar waar de mozaïek in eerste instantie stond en waar nu de Vliethof staat. Na een hele zoektocht ben ik bij iemand in Goes uitgekomen die in eerste instantie niet thuis was. Ik heb toen maar een brief achtergelaten voor de bewoonster, waardoor ik later toch een reactie mocht ontvangen. Restaurateur Vincent heeft uiteindelijk het brokstuk weer opgelapt, met dank aan een aantal stenen die iemand nog op een zolder had liggen. De mozaïek is niet alleen kleurrijk, maar vertelt ook iets over de geschiedenis van het gebouw. Dat is wat dit stuk zo bijzonder maakt," aldus de Viet. [l]