Krammer-Volkerak wordt snel beschermd gebied

SINT PHILIPSLAND - Het Krammer-Volkerak, dat deel uitmaakt van het Volkerak-Zoommeer, wordt dit jaar nog aangemerkt als beschermd natuurgebied. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft bij de Tweede Kamer aangekondigd dit plan dit jaar nog door te willen voeren. Op deze manier wil ze het gebied en de bijbehorende natuur behouden.

DOOR VERA DE GEUS

Schouten doet in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer haar plannen uit de doeken. "De waarden die met de natuur samenhangen zijn het waard om ons voor in te zetten. Natuur is ten eerste noodzakelijk. Het is de basis van ons bestaan. Natuur is bovendien mooi. Mensen genieten ervan en raken er door ontroerd. Maar natuur is vaak ook kwetsbaar. En verdient daarom onze aandacht en bescherming", zo zegt ze ter inleiding.

Bewijzen

Minister Carola Schouten zegt blij te zijn dat de Vogelrichtlijn uit 1979 en de Habitatrichtlijn uit 1992 hun effectiviteit hebben bewezen. Ook voor het Krammer-Volkerak. Schouten wil met dit gebied nog een stapje verder gaan door het dit jaar officieel aan te merken als beschermd natuurgebied met als officiƫle term Europees Natura 2000-gebied. Voor heel Nederland gaat het om ruim 160 gebieden. Een deel daarvan is inmiddels definitief aangewezen. Voor deze gebieden wordt officieel bepaald welke doelen worden nagestreeft, bijvoorbeeld welke planten en dieren bescherming verdienen en op welke manier dat gerealiseerd kan worden.[l]