Afbeelding
Foto: Pixabay

Burn-out nu officieel erkend als beroepsziekte

We hebben het op deze plek al vaker gehad over burn-outs. De reden dat we dat nu weer doen is het bericht dat vorige week verscheen waarin de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een burn-out nu ook officieel erkend heeft als zelfstandige beroepsziekte.

Jarenlange overbelasting op het werk kan leiden tot een burn-out. Lang geleden kwam het al voor, maar werd het vaak zo nog niet genoemd en hadden mensen met overbelasting er ook meer moeite mee om dit kenbaar te maken. Feit is dat burn-outs steeds vaker voorkomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het in 2018 om zo'n 16 procent van de werknemers. Ruim tien jaar geleden ging het nog om ongeveer 5 procent.

Factoren

Een burn-out ontstaat door een aantal factoren. De belangrijkste zijn vermoeidheid, concentratieproblemen, irritatie (vaak niet alleen naar collega's op het werk, maar in het algemeen) en het gevoel van uitgeput zijn. Dit leidt tot chronische stress op de werkvloer en - als gevolg daarvan - vermindering van de prestaties aldaar, zo vindt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Lijst

Naast burn-outs zijn nu ook dwangmatig seksueel gedrag en online gokverslaving opgenomen op de lijst van de WHO als gezondheidsproblemen.[l] FOTO PIXABAY