Teambespreking bij fc Volendam.
Teambespreking bij fc Volendam. Foto: Jan Dirk Huijser

Vrienden van Siem organiseert groot voetbalfeest

HALSTEREN - Sportpark De Beek vormde het decor voor het tweede Internationale Jeugdtoernooi voor spelers onder 10 jaar. Maar liefst 24 teams uit 5 verschillende landen gaven acte de presence. De organiserende voetbalvereniging RSKV Halsteren werd in de organisatie bijgestaan door mede-initiatiefnemer 'Vrienden van Siem', een stichting uit Sint-Annaland welke geld inzamelt om bij te dragen aan bestrijding van kanker.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Voorzitter van de toernooileiding, John van Elzakker, rekent snel voor: "Zo'n 300 spelers, 100 begeleiders en ouders, alsmede scheidsrechters en vrijwilligers zorgen voor een gezellig en druk sportpark. Dit vereist een strakke planning", vervolgt hij. "Niet alleen op de velden, maar ook wat betreft het gebeuren er om heen." John doelt hiermee onder meer op de huisvesting van ploegen uit het buitenland, het inzetten van vele vrijwilligers, het regelen van hapjes en drankjes en alles wat er nog meer bij komt kijken.

Wedstrijden

De wedstrijden werden gespeeld met teams van 7 spelers op een klein veld met een wedstrijdduur van 15 minuten. Dat het geselecteerde spelertjes betrof was te zien aan het wedstrijdbeeld. Met een vaak al mooie techniek en goed spelinzicht werd met open vizier en volle inzet geknokt voor de winst. Groot was de vreugde bij winst, diep het verdriet bij verlies. Wat vooral opviel was de enorme spelvreugde bij de teams en het respect dat ze voor elkaar hadden. Zo hoort het! Nadat de kruitdampen van de voorrondes, de kwart- en de halve finales waren opgetrokken, stond een Belgisch team en een Nederlands team op vrijdagmiddag in de finale.

'300 spelers, 100 begeleiders en ouders, scheidsrechters en vrijwilligers zorgen voor een gezellige drukte op het sportpark'

Finale

Onder een stralend zonnetje speelden Sint Truidense vv en Vitesse om toernooiwinst, de eer en de glorie. De wedstrijd eindigde in 0-0 en de winnaar moest derhalve uit de strafschoppenserie naar voren komen. Voor de spelers, maar ook voor de aanwezige ouders, een zenuwslopende aangelegenheid. Uiteindelijk mochten de spelers van Vitesse hun overwinning vieren en uit handen van wedstrijdleider Simon Langenberg de toernooibeker ontvangen. Het toernooi kende eigenlijk alleen maar winnaars: de spelers, de trainers en begeleiders, de toeschouwers, maar in zekere zin ook het Sophia Kinderziekenhuis, welk door de 'Stichting Vrienden van Siem' als het goede doel voor 2019 was geselecteerd.

Vrienden van Siem

Het toernooi werd mede georganiseerd door de 'Stichting Vrienden van Siem', die onder meer de huisvesting van een aantal buitenlandse clubs coördineerde. "Een hele klus", verklaart Leo Vroegop. "Zoeken naar gastoudergezinnen, het onderbrengen van spelers en begeleiders in de verschillende accommodaties zoals bijvoorbeeld Stayokay, het regelen van vervoer van en naar het sportcomplex, et cetera". Het is allemaal gelukt. De Stichting Vrienden van Siem is in 2010 opgericht vanuit een vriendengroep in Sint-Annaland, naar aanleiding van het veel te vroeg overlijden van Siem Vroegop, die de strijd tegen kanker niet heeft kunnen overwinnen.

Geld inzamelen

Middels het initiëren van verschillende ideeën en activiteiten zamelt de stichting geld in om bij te dragen aan het bestrijden van deze afschuwelijke ziekte. Dit jaar koos de stichting het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam als goed doel en vond in het tweede Internationaal Voetbaltoernooi U10 van RSKV Halsteren, net als sinds vorig jaar, een goede en prettige partner. Dat het toernooi een traditie moge worden, en kanker daarentegen meer uit het beeld verdwijnt. [l]

De winnende penalty.
De spelers van Vitesse bedanken hun publiek.