Afbeelding
Foto:

Klussen we steeds vaker in en om het huis?

Klussen we steeds vaker in en om het huis? Je zou het haast denken op basis van de hogere omzet die onder andere doe-het-zelf winkels in het eerste kwartaal van 2019 hebben geboekt.

De cijfers zijn bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat gemeld heeft dat de omzet van de gehele detailhandel in de eerste drie maanden van dit jaar 3,4 procent hoger lag dan in dezelfde periode in 2018. Vooral branches gerelateerd aan de woningmarkt, zoals doe-het-zelf zaken en de meubelbranche, boekten een hogere omzet: respectievelijk met 8 en 4,7 procent.

Vijf jaar

Overigens, aldus het CBS, is de omzet van de detailhandel al ruim vijf jaar elk kwartaal hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2017 was het verschil met de omzet van een jaar eerder het grootst met bijna 5 procent. In het vierde kwartaal van 2013 was de detailhandelsomzet voor het laatst lager: 1 procent.

Vertrouwen

Het vertrouwen van detailhandelaren was aan het begin van het tweede kwartaal hoger dan aan het begin van 2019. Het percentage detailhandelsbedrijven dat een personeelstekort verwachtte, daalde van 14,3 begin dit jaar naar 12,7 procent aan het begin van het tweede kwartaal.[l] FOTO SHUTTERSTOCK