Vakantie in Tholen

Op vakantie gaan
In deze vakantietijd zullen veel inwoners van de gemeente Tholen uitvliegen. Er zijn plannen gemaakt en er zijn verwachtingen. Even weg uit de vertrouwde omgeving om ergens anders rust en ontspanning te vinden. Veel mensen hebben behoefte aan vakantie en verlangen ernaar. Maar hoe wordt de vakantie een geslaagde vakantie? In de vakantietijd kunnen er allerlei dingen gebeuren; ook dingen die de vakantie in gevaar brengen. We hebben niet alles in eigen hand. Daarom is het belangrijk om onze vakantie in Gods liefdevolle Vaderhanden te leggen. Om met Hem op vakantie te gaan. Aan Zijn zegen is alles gelegen. Betekent dit bij voorbaat een geslaagde vakantie? Nee, maar wel een vakantie waar Hij bij is wat er ook gebeurt. Dan bidden we dagelijks om Zijn zegen en ervaren we verhoringen van onze gebeden. We verwonderen ons over Zijn schepping en we danken Hem voor rust en ontspanning! Ook in de vakantietijd mogen we Hem en onze medemens dienen. ‘Laat vakantie een tijd van delen zijn’, schreef iemand.

Met vakantie komen
Er komen ook vakantiegangers naar Tholen. Of dat er veel zijn, weet ik niet. Toen ik veertig jaar geleden in Sint-Annaland woonde en werkte, was dat aantal niet zo groot. ‘De meeste vakantiegangers komen uit België’, zeiden de mensen toen. In dit opzicht is er veel veranderd. De eilanden bieden veel natuurschoon, jachthavens, fietspaden langs de kust, enz. Er worden inspanningen gedaan om meer toeristen naar de eilanden te trekken. De winkels zullen dat toejuichen, want hoe meer toeristen des te meer omzet en inkomsten. Belangrijk is hoe we de toeristen tegemoet treden, wanneer we met hen in aanraking komen. Laten ze een goede indruk van de bevolking krijgen! Voor de christelijke gemeenten ligt hier een uitdaging om met het Evangelie present te zijn. Dat kan door de kerkgebouwen open te stellen voor het publiek en toeristen te ontvangen of door aanwezig te zijn op markten, braderieën of bij andere activiteiten. Er zijn dan gelegenheden voor gesprek, om vragen van toeristen te beantwoorden, om te getuigen van de blijde boodschap van de Heere Jezus. Laten we die mogelijkheden benutten en bidden om creativiteit en wijsheid, om vragen die ons gelegenheid geven om te getuigen van de hoop die in ons is.

Thuisblijven
Niet alle mensen hebben behoefte aan vakantie óf kunnen op vakantie gaan. Het is goed om ook aan hen te denken. We kunnen hen een kaartje sturen van uit ons vakantieadres. Soms is het ook mogelijk om iets voor mensen te regelen, die hard aan vakantie toe zijn, dat ze toch op vakantie kunnen. Op de diaconie van een christelijke gemeente is in zo’n geval eens een beroep gedaan en dat met gunstig gevolg. Het is ook mogelijk om met mensen, die niet op vakantie gaan, mee te leven door een kaartje of bezoekje. Laten we ook in vakantietijd aan elkaar denken en naar elkaar omzien. Alle lezers/lezeressen een goede vakantietijd toegewenst, met en voor God, voor uzelf en voor uw medemens!
M.D.Geuze, Sint Annaland [l]