Barry de Jong op de afgelopen Vrijmibotho
Barry de Jong op de afgelopen Vrijmibotho Foto: Andy Troy Multimedia

'Het publiek moet het altijd naar zijn zin hebben'

THOLEN – Barry de Jong is al 25 jaar actief als DJ op het eiland Tholen. De Jong staat bekend onder zijn artiestennamen 'Zero-Trace' en 'Bartho' en draait eigenlijk alle soorten muziek, behalve Rock en Pop. De Jong houdt zich verder ook bezig met het organiseren van feesten. Dit doet hij samen met zijn hechte groep vrienden van Wereld Van Verschil. De Bode sprak met de Jong over het DJ zijn, de allure van de feesten en meer.

DOOR JEFFREY HAGE

Barry de Jong kwam al op vijftienjarige leeftijd in aanraking met draaien van platen. Dat gebeurde destijds toen de broer van de Jong begon te draaien in café de Kaai in Sint-Maartensdijk. Er werd toentertijd nog veel op vinyl gedraaid en vanaf het moment dat de Jong zijn oudere broer aan het werk zag wist hij: "Dit wil ik ook". De Jong begon met het verzamelen van House en Hardcore platen en schafte twee Technics draaitafels aan om op zijn kamer te kunnen oefenen. Doordat de broer van de Jong ook de eigenaar was van het café in Sint-Maartensdijk, veroverde de Jong al snel een vaste plaats om te draaien in het weekend. Het stelde toen volgens hemzelf alleen nog niet zoveel voor: "In die tijd kwam het nog vooral neer op platen achter elkaar zetten in de cd speler, maar ik vond het leuk en kon zo lekker aan de slag met mijn hobby."

Carrière

Een heuse carrière in de muziek heeft de Jong echter nooit geambieerd. "Het draaien was voor mij echt een pure hobby en dat is het nu nog steeds. Al vanaf dat ik er mee begon te experimenteren werkte ik er gewoon naast, zodat het ook een hobby kon blijven voor mij. Ik heb ook eigenlijk nooit geprobeerd om er mijn werk van te maken. Ik doe niet de 'moet' optredens, maar vooral de 'mag' optredens. Daarom vind ik het viermanschap wat ik op heb gezet onder de naam 'Wereld Van Verschil' ook zo leuk, want daarmee draai ik met drie vrienden op feesten als Bassrulers, Steenbergen Live en de Vrijmibotho. Verder probeer ik me vooral te houden aan één optreden per maand, want dan blijft het ook echt een hobby."

Muziek

De muziek die de Jong draait heeft altijd al heel sterk uiteen gelopen: "Mijn muziek was altijd al dance-gerelateerd. Ik ga van Deep House naar Techno en draai soms ook nog wel eens R&B als mensen daar om vragen. Mijn eigen smaak is ook gewoon heel breed, dus dat helpt wel als je als DJ aan het draaien bent. Ik draai alleen geen Rock en Pop," lacht de Jong. Als de Jong gevraagd wordt naar welke DJ's hij zelf op kijkt, heeft hij ook direct een antwoord klaar: "Ik vind onder andere Boris Brejcha, Extrawelt, Carl Cox en Amelie Lens echt geweldige DJ's. Maar aan de andere kant zag ik ook Bizzey laatst op Concert at Sea en wat hij daar deed was ook echt geweldig. Dat is natuurlijk wel iets totaal anders qua muziek, maar ik vond hem echt heel goed."

DJ

Het hebben van die brede muzieksmaak is iets wat volgens de Jong ontzettend belangrijk is voor een DJ. "Ik heb een brede smaak, maar draai wel altijd wat ik zelf leuk vind. Het belangrijkste wat je als DJ echter wel moet doen, is het publiek vermaken. Je ziet vaak echt wel wat voor soort publiek je in de zaal hebt en wat zij willen horen. Het publiek kunnen lezen en aan kunnen voelen wat zij op dat moment nodig hebben is wat volgens mij een goede DJ onderscheidt van een slechte." Het in-starten van een plaat is de laatste jaren volgens de Jong gelukkig wel makkelijker geworden: "Vroeger moest ik met mijn naald op zoek naar waar ik het nummer in wilde starten. Tegenwoordig is dat dankzij de techniek gewoon veel makkelijker geworden, maar daardoor kun je wel juist veel meer andere dingen in je mix aanbrengen. De basis blijft echter altijd dat het publiek het naar zijn zin moet hebben."

Organiseren

Het organiseren van een eigen feest met zijn vrienden van Wereld Van Verschil is een droom die de Jong nog steeds koestert: "Als wij eens per jaar een feest kunnen geven met zijn vieren, wat goed bezocht wordt, zou ik helemaal gelukkig zijn. Want nogmaals; ik wil het mensen gewoon naar de zin kunnen maken. En of dat nou op een los feest is of een groot festival, dat maakt niet uit. Als mensen het leuk hebben, heb ik het ook leuk." [l]

Barry de Jong in zijn element