Afbeelding
Foto: Shutterstock

Tholen remt huisvesting arbeidsmigranten af

THOLEN - Arbeidsmigranten mogen niet langer meer worden gehuisvest in bestaande woningen in Tholen. Dit geldt voor nieuwe gevallen. De huidige bestemmingsplannen werken onvoldoende om huisvesting binnen op dergelijke locaties te reguleren. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

DOOR CAROLINE LICHTENBERG

Er komt een nieuw beleid en alle nieuwe aanvragen voor de huisvesting van arbeidsmigranten in woningen die het komende jaar worden ingediend, worden niet behandeld voordat dat beleid er is.

Voorbereidingsbesluit

Het voorbereidingsbesluit is bedoeld om te voorkomen dat arbeidsmigranten zich huisvesten op alle gronden en in gebouwen waar binnen de geldende bestemmingsplannen 'wonen' is toegestaan of de functieaanduiding 'horeca' is opgenomen. Het voorbereidingsbesluit heeft betrekking op alle geldende bestemmingsplannen in de gemeente Tholen.

Begrippen

Het is niet duidelijk wat er precies onder deze begrippen wordt verstaan, waardoor het langdurige verblijf van een onbeperkt aantal arbeidsmigranten per woning op dit moment feitelijk nog is toegestaan. Ook waar horeca is toegestaan, mogen arbeidsmigranten volgens de huidige regels kort verblijven.

Nieuw beleid

De manier waarop het nu gaat, biedt onvoldoende passende en kwalitatieve goede huisvesting op de juiste plek waarbij de leefomgeving voor omwonenden goed en veilig gehouden wordt. Er komt daarom een nieuw beleid op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten. Daarin worden nieuwe plekken aangewezen om arbeidsmigranten te huisvesten die wel geschikt zijn.

Toenemende vraag

In Tholen zijn zoals in elke gemeente arbeidsmigranten werkzaam, vooral in de agrarische sector en in de industrie. Deze arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage aan de economie en zijn daarom nauwelijks nog weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Door economische en demografische ontwikkelingen is landelijk een toenemende vraag te zien naar arbeidsmigranten en expats. Ook de gemeente Tholen krijgt vanuit bedrijven meer vraag naar het faciliteren van huisvesting voor deze werknemers.

Woonruimte

Door sterke uitbreiding van de logistieke sector in West-Brabant is de verwachting dat de vraag naar arbeidsmigranten alleen maar zal toenemen. Arbeidsmigranten hebben rechten en plichten, die onder andere afhankelijk zijn van de lengte van hun verblijf in de gemeente. Er wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen shortstay (tot vier maanden), midstay (tussen vier maanden en drie jaar) en longstay van arbeidsmigranten (vestigers). Voor met name longstayers geldt dat zij gebruik maken van de reguliere voorzieningen, zoals de sociale huurwoningen of koopwoningen. Voor short- en midstayers geldt dat woonruimte moet worden gefaciliteerd door de gemeente.

De gemeente Tholen heeft één jaar de tijd om het nieuwe beleid te vertalen naar een concreet ontwerpbestemmingsplan. [l]

Het verschil tussen arbeidsmigranten en expats is dat die laatsten door internationaal opererende firma's naar het buitenland worden gestuurd. Gastarbeiders komen op verzoek van lokale bedrijven naar Nederland.