Benny Leeuwenhaag tijdens een optreden
Benny Leeuwenhaag tijdens een optreden Foto:

'Ik wil het graag spannend houden voor het publiek en voor mezelf'

THOLEN – Benny Leeuwenhaag is ruim 24 jaar actief als DJ op het eiland Tholen en omstreken. Leeuwenhaag komt in aanraking met het vak als hij slechts twaalf jaar oud is dankzij vrienden Erik Scherpenisse en Jan de Viet. Hij wordt gelijk geboeid door grote hardcore feesten als Thunderdome en besluit om samen met zijn vrienden muziek te gaan draaien op het eiland. De Bode sprak met Leeuwenhaag over zijn hobby, passie voor muziek en hoe je jezelf kan blijven onderscheiden van de massa.

DOOR: JEFFREY HAGE

"Wij begonnen met draaien bij de jeugdsoos in Sint-Maartensdijk," vertelt Benny Leeuwenhaag als hij de vraag krijgt hoe hij begonnen is met het draaien van muziek. "Ik vond dat toen best wel leuk en we (Leeuwenhaag samen met vrienden Erik Scherpenisse en Jan de Viet red.) begonnen al snel ook wat feestjes te organiseren op het eiland. We draaiden toen ook regelmatig op verjaardagsfeestjes en dat was zeker in het begin erg gaaf," zegt Leeuwenhaag terwijl hij terugblikt op het verleden. Scherpenisse en de Viet gaan naderhand samen verder in het organiseren van feesten, maar Leeuwenhaag blijft zich focussen op het draaien van platen. Hij specialiseert zich in het draaien van Hardcore en koopt als hij later Barry de Jong ontmoet twee platenspelers om zo zijn eigen muziekbestand op te gaan bouwen. "In die tijd werd op de radio vooral veel Euro-Dance gedraaid, maar dat vond ik eigenlijk vrij plat. Daarom begon ik mijzelf meer te specialiseren in de Hardcore, omdat daar de diepgang in zat die ik zocht."

Vrienden

De carrière van Leeuwenhaag als DJ verloopt in het begin vooral heel natuurlijk. Hij ontmoet de juiste mensen, legt contacten en gaat samen met zijn vrienden aan de slag om naam voor zichzelf te maken. "Bij mij was het wel zo dat ik vooral door vrienden echt de scene in rolde. Ik heb nooit echt op de grote feesten gedraaid, maar draaide vooral regionaal en dan kwam je vaak ergens binnen omdat je vrienden iets aan het organiseren waren. Ik vond het vooral erg leuk om muziek te kunnen draaien, maar wilde ook leuke dingen organiseren. Ik had ook niet echt de ambitie om op de grote feesten te kunnen draaien. Ik vond het vooral erg leuk om met mijn hobby bezig te zijn en dan af en toe eens op een feestje te mogen draaien."

Veranderingen

Wanneer de vinyl plaat wordt vervangen door de cd haakt Leeuwenhaag wel wat af als DJ. "Ik vond het draaien met cd's gewoon niet zo leuk. Platen hadden voor mij echt een bepaalde allure en dat gevoel gaf een cd mij gewoon niet. Ik ben toen daardoor een aantal jaar minder actief geweest als DJ en ben me ook meer op Techno gaan richten sinds 2012/2013. Inmiddels was de digitalisering van muziek ook al in gang gezet waardoor ik ook in de Techno vrij makkelijk een groot muziekbestand op kon zetten. Achteraf gezien denk ik vooral dat ik het jammer vond dat DJ's door de komst van de cd niet meer zo uniek waren als vroeger. Toen je echt je platen nog op vinyl kocht koos je namelijk heel specifiek uit wat je mee naar huis nam en door de cd was het natuurlijk heel makkelijk om zomaar van alles te downloaden en op een cd te branden," concludeert Leeuwenhaag.

Uniek

Jezelf onderscheiden als DJ vindt Leeuwenhaag erg belangrijk. "Toen ik nog op vinyl draaide werd ik eens gevraagd of ik ook iets met Jumpstyle deed. Ik was er toen nog niet erg bekend mee, maar nadat ik wat platen aan had geschaft vond ik toch wel gave muziek. Ik had toen alleen nog een artiestennaam nodig voor die stijl, dus toen bedacht ik als grap dat ik onder de naam 'Don Porno' Jumpstyle zou gaan draaien. Er zit verder niet echt een verhaal achter die naam, ik vond het gewoon grappig en het blijft mensen bij, dus daardoor onderscheid ik mezelf weer van de massa. Zo zat ik ook een keer in de trein naar Tsjechië toen ik ergens het woord 'Din Sikkerhed' zag staan. Dat betekent gewoon 'uw veiligheid' in het Tsjechisch, maar ik vond dat zo gaaf klinken dat ik dat als mijn nieuwe DJ naam heb gekozen," lacht Leeuwenhaag. Het unieke en onverwachtse uit zich bij Leeuwenhaag echter niet alleen in zijn gekozen artiestennamen: "Ik probeer in mijn sets ook altijd iets onverwachts te doen. Of dat nu een andere stijl muziek of ineens een hele andere plaat is maakt niet uit, maar ik wil het spannend houden voor het publiek en voor mezelf."

Benny Leeuwenhaag tijdens een optreden in het verleden