Sopraan Dina Verheyden. FOTO W. VERHEYDEN
Sopraan Dina Verheyden. FOTO W. VERHEYDEN W. Verheyden

Van renaissance naar barok in Stadhuisconcert Tholen

THOLEN - Het is een boeiende ontwikkeling van Renaissance naar Barok, zowel in de instrumentale als in de vocale muziek. In het Stadhuisconcert van zaterdagmiddag 3 augustus, georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten, zullen de sopraan Dina Verheyden en haar broer de clavecinist Wouter Verheyden het publiek bij de hand nemen in dit interessante proces. Zij doen dat aan de hand van de muzikale verpersoonlijking van deze stilistische ontwikkeling, de Italiaanse componist Claudio Monteverdi. Daarbij zullen ook bijpassende werken ten gehore worden gebracht van Johann Jakob Froberger en onze eigen Jan Pietersz. Sweelinck uit Amsterdam.

Dina Verheyden (°1982 - Mechelen) gaat zingend en spelend door het leven. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde ze haar Master Solo zang. In Mechelen behaalde ze het diploma 'Beiaardier' aan de Koninklijke Beiaardschool. Dina zingt regelmativan jongs af aan samen met Wouter, haar grote broer aan het orgel of het clavecimbel. Ze heeft een brede waaier aan interesses. Ze volgde masterclasses over oude muziek, maar ook over volksmuziek en folk. Ze is zangcoach en zingt in diverse ensembles, waaronder polyfonie in Vocem Flentium en wereldmuziek in Kampa Kampa. Sinds 2010 is ze als docente verbonden aan de beiaardschool te Mechelen en dirigeert ze het handbellenkoor 'Akabella'. In 2018 werd ze beiaardier van de Mechelse Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk en tevens docente aan het IMEP (Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie) te Namen.
Wouter Verheyden (°1981, Mechelen/België) is al van jongs af aan geboeid door muziek. Aan de muziekscholen van Vilvoorde en Mechelen volgde hij lessen trompet, zang, orgel en klavecimbel. Daar kwam later nog beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen bij. Hiernaast zong hij als knaap al vroeg mee in een groot koor. Aan het Koninklijk Vlaams Conservatoirum in Antwerpen vervolgde hij zijn orgelstudies bij Prof. Joris Verdin en klavecimbel bij, onder andere, Prof. Luc Vanvaerenbergh en Prof. Ewald Demeyere. Hij benadert muziek als een taal, met een bijzondere aandacht voor ademhaling en frasering om zo in dialoog te kunnen treden met het publiek. Zijn favoriete vakgebieden zijn het spelen in kleine kamermuziekensembles of het begeleiden van koren en solisten. Hij zingt ook nog steeds mee in verschillende koren. Momenteel is hij de vaste organist van de basiliek van O.L.V. van Hanswijk in Mechelen.
Aansluitend bespeelt Richard de Waardt het carillon van het Stadhuistorentje, waar de bezoekers in de Stadhuistuin naar kunnen luisteren. Aanvang 15.30 uur. De gehele serie Stadhuisconcerten is te vinden op www.keldermansconcerten.nl [l]