vrouw kind olifant dierentuin zoo_1142314859.jpg
vrouw kind olifant dierentuin zoo_1142314859.jpg Foto:

Een dagje uit met het gezin heeft zijn prijs

Een dagje uit met het gezin, vooral in de zomervakantie, is populair. Vooral gezinnen die niet de warme oorden opzoeken maar voor verblijf in eigen land kiezen, maken hier gebruik van. Hartstikke leuk natuurlijk zo'n trip, maar bedenk wel dat de prijs voor zo'n dagje uit de laatste jaren behoorlijk in prijs is gestegen; de afgelopen vijf jaar gemiddeld zelfs sterker dan de consumentenprijzen, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend.

Vooral de toegangsprijs voor musea en dierentuinen is behoorlijk in prijs omhoog gegaan. In juli van dit jaar lag die 17 procent hoger dan in juli 2014. De consumentenprijzen stegen in dezelfde periode gemiddeld met bijna 7 procent.

Bezoekers van recreatie- of sportevenementen en attractieparken waren volgens het CBS ook flink wat duurder uit. De toegangsprijzen hiervan zijn over de afgelopen vijf jaar gemiddeld met bijna 14 procent gestegen. Een bezoek aan het theater, een concert, een muziekfestival of de bioscoop is zo'n 10 procent duurder geworden.

Hapje eten

Vaak wordt een dagje uit gecombineerd met een hapje eten buiten de deur. Ook dat is in de voorbije vijf jaar behoorlijk duurder geworden. Zo kost eten en drinken in een restaurant inmiddels bijna 12 procent meer dan in juli 2014. Vooral fastfood is in prijs gestegen, de laatste vijf jaar met 15 procent.[l] FOTO SHUTTERSTOCK