Burgemeester knipt samen met aanwezige buurtkinderen het lint door.
Burgemeester knipt samen met aanwezige buurtkinderen het lint door. Foto:

Vernieuwde Raadhuisstraat heropend

OUD VOSSEMEER - De Raadhuisstraat in Oud-Vossemeer is officieel heropend. In september 2018 begonnen de werkzaamheden die zo'n vier maanden in beslagnamen.

DOOR JACOLINE DE BOER

De straat en het plein werden feestelijk heropend door de burgemeester en een speciale gast. Mevrouw Roosevelt gespeeld door poppenspeelster Irene Laros sprak eerst de menigte aan vanuit een raam. Ze vertelde dat ze al eeuwenlang op de vernieuwing van de Raadhuisstraat heeft gewacht. De straat staat vooral bekend om het Roosevelt informatiecentrum en het huis waar in de 17de eeuw enkele Oud-Vossemeerse Roosevelts hebben gewoond. Als er iets te doen is op Oud-Vossemeer is het bijna altijd op het Raadhuisplein, het is het centrum van Oud-Vossemeer. De burgemeester had de eer om het vernieuwde plein te openen aangezien wethouder Harmsen met vakantie was. Samen met Vajén een meisje uit de straat opende ze de straat en het plein door symbolisch een lint door te knippen. Tijdens de opening vertelde de burgemeester Ger van de Velde dat het resultaat een groot compliment verdiend. "Het smaakt naar meer, meerdere projecten waarbij burgers en medewerkers van de gemeente Tholen met elkaar samenwerken met een prachtig resultaat als gevolg", vertelt de burgemeester. "Het is zeker iets om trots op te zijn."

Perfecte plek

Na het officiële gedeelte werden de aanwezige uitgenodigd om mee te lopen naar het vernieuwde plein. Daar werd voor het Ambachtsherenhuis een waterput onthuld door een aantal medewerkers van de Gemeente Tholen. Het idee van de put kwam van Jos Hommel. Hij was nauw betrokken bij het project. De waterput stond vroeger aan de andere kant van het plein. Jos vertelt: "Ik wilde graag weer wat cultuur terugbrengen dus is de waterput opnieuw geplaatst. Hier is de perfecte plek ervoor want dit was een beetje een open stukje". Jos wilde ook graag de muziekkiosk weer terug iets waar verschillende verenigingen uit het dorp erg blij mee waren. Helaas was dit niet mogelijk omdat dat ten koste ging van te veel parkeerplekken. Veel inwoners van de straat en de omliggende Ring waren aanwezig bij de opening. Voor de kinderen was er op het plein een springkussen geplaats en konden ze als ze uitgesprongen waren wafels gaan versieren bij de Vier Verleidingen. Ondertussen werd door de volwassen de opening gevierd bij het Huys van Roosevelt met een hapje en een drankje.

Het project

De werkgroep Raadhuisstraat bestaande uit Jos Hommel, Irene Laros, Hans Snellens en Paul Timmermans hebben ervoor gezorgd dat de realisatie van het plein tot stand kon komen. Na een paar jaar voorbereiding was het dan in 2018 zover. Bij het plan werd rekening gehouden om de aanwezige thema's zo goed mogelijk naar voren te laten komen zoals de horeca en het Ambachtsherenhuis. Ook kwam er meer groen, minder parkeergelegenheid en de verkeersveiligheid is verbeterd. De stoepen zijn op gelijkwaardige hoogte met de straat gemaakt en heeft de huisarts een rolstoelvriendelijke ingang gekregen iets waar veel inwoners van Oud-Vossemeer blij mee zijn.

Blij

Over het algemeen zijn de meeste omwonende bewoners blij met de verandering. "De straat is een stuk rustiger geworden en ook de stoepen zijn een stuk breder. Alles is een stuk makkelijker geworden" vertelt een echtpaar uit de straat. De eigenaresse van de Vier Verleidingen vindt het ook een hele verbetering. "Ik ben blij dat het plein vernieuwd is. Het is mooier, ruimer en stuk groener geworden. Eerst was het echt een racebaan soms maar dat is nu gelukkig niet meer al is het wel erg jammer dat veel mensen zich niet aan het éénrichtingsverkeer houden" vertelt de eigenaresse. Verder vertelt ze "er spelen hier nu veel meer kinderen en ook zie je veel meer mensen hier een rondje lopen met hun hond, het leeft veel meer". Sommige omwonende zouden ook graag zien dat het plein autovrij wordt maar voor nu dat staat nog niet op de planning. Het volgende project wat wel op de planning staat is het opknappen van de omliggende straat de Ring, wanneer dit gaat gebeuren is nog niet precies duidelijk. [l]

Mevrouw van Roosevelt spreekt de aanwezigen toe.