Tijdens de Oosterscheldeweek is er van alles te beleven. ARCHIEFFOTO
Tijdens de Oosterscheldeweek is er van alles te beleven. ARCHIEFFOTO Foto: Archieffoto

De Oosterscheldeweek 2019 gaat van start

THOLEN - De 11e editie van de Oosterscheldeweek gaat zaterdag 7 september van start. Tot en met zaterdag 14 september is er van alles te beleven op en rond de Oosterschelde. Deze editie start op Tholen en wordt door Nationaal Park Oosterschelde georganiseerd.

DOOR CAROLINE LICHTENBERG

De Oosterscheldeweek is een week bomvol belevingsactiviteiten, excursies en vaartochten op en rond het grootste Nationaal Park van Nederland. De week start op zaterdag 7 september en de openingshandeling wordt verricht door de burgemeester van Tholen, de gedeputeerde van de Provincie Zeeland en Nationaal Park voorzitter Siebe Kramer.

Reimerswaal
Er worden meer dan 60 belevingsactiviteiten georganiseerd. Bij de opening en tijdens een aantal activiteiten zal er extra aandacht besteed worden aan het verhaal rondom de verdronken stad Reimerswaal vlakbij Tholen en de verdronken dorpen in de Oosterschelde. Ook is er een vaartocht in de omgeving van de verdronken stad Reimerswaal. Verder is er deze week een mini-expositie op het gemeentehuis, waarbij onder andere restanten van de verdronken stad zijn te bekijken.

Fietstocht
Er is nog veel meer te doen. De sportievelingen kunnen donderdag 12 september meedoen aan een fietstocht. Met een gids van Staatsbosbeheer kunnen deelnemers het noordwestelijke deel van Tholen per fiets ontdekken. De gids vertelt tijdens de tocht alles over de planten en dieren die in het gebied leven en hij vertelt over het ontstaan hiervan vol inlagen, stroomgeulen, dijken, slikken en schorren.

Vogels spotten
De fietstocht van ongeveer vier uur gaat over buitendijkse paden en kronkelende dijkjes. Natuurlijk is het ook zeker de bedoeling echt te genieten van het landschap, dus daarom wordt er onderweg regelmatig gestopt. Niks is leuker om dan ook een praatje te maken met je gezelschap! De activiteit is ook een mooie kans om lepelaars, kustvogels en misschien zelfs wel roofvogels te spotten! Bij deze activiteit moeten deelnemers zelf hun eigen lunch meenemen, dat bij mooi weer wordt opgegeten met uitzicht op de Oosterschelde.

Nacht van de Vleermuis
Er zijn speciale thematochten over bijvoorbeeld zeehonden, bruinvissen of de roggenplaat. Bezoekers kunnen met een gids op zoek gaan naar nachtvlinders. Ook voor kinderen is er genoeg te doen in de omgeving van Tholen tijdens de Oosterscheldeweek. Op vrijdag 13 september kunnen kinderen meedoen aan de Nacht van de Vleermuis en speuren naar vleermuizen in de stadsbossen van Tholen. Aan het eind van de zomer zijn vleermuizen het meest actief en daarom makkelijker te spotten. De gids vertelt ze onderweg alles over deze kleine, mysterieuze zoogdieren. Hoe ze leven en wat ze zoal eten. Met de vleermuis-detector wordt er op zoek gegaan naar de verschillende soorten vleermuizen die er leven.

Wil je meer info over de Oosterscheldeweek? Op www.ontdekdeoosterschelde.nl vind je het uitgebreide programma. [l]

De Oosterschelde is oorspronkelijk een riviermonding die door de aanleg van de Deltawerken in 1986 veranderde in een ondiepe zeearm: kilometers zout water, waarvan bijna een derde bij eb droogvalt. In 2002 kreeg dit natuurgebied de status van Nationaal Park, het grootste van Nederland. Maar het is ook het natste park van Nederland. Het is een wereld van getij, wind en vooral water. Door het getij is het landschap altijd anders. Bij eb zie je de platen en slikken, bij vloed is het een spel van wind en water. Onder water bevindt zich een prachtig kleurige wereld. De Oosterschelde is ook een pleisterplaats en overwinteringsplek voor vogels.