'Mijn vader was mosselkweker'

THOLEN - Op woensdag 11 september om 10.00 uur vindt er een lezing plaats door Siem en Piet Baaij op de locatie Oudelandsestraat 11 in Tholen. Toegang: vrije gift. De geschiedenis van een familiebedrijf, de firma Baaij-Schot Tholen en de Oosterschelde, een rijke historie, wordt dan besproken.

Vader en zoon Baaij houden een bijzonder stukje van die historie met hun verhaal levend. Het verhaal dat mosselen een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Tholen; dat er al in de 15e eeuw in het Zeeuwse deltagebied werd gevist op mosselen; dat na de ondergang van de vermaarde stad Reimerswaal rond 1630 veel mosselvissers naar Tholen kwamen; dat Tholen daardoor lange tijd het centrum van de schelpdierenvisserij werd. En nog veel, veel meer.

Vader en zoon Baaij stammen zelf uit een oud vissersgeslacht. Op basis van hun opgebouwde kennis en ervaring verzorgen zij een uitgebreide presentatie over allerlei aspecten van de mosselcultuur. Zij vertellen deskundig en beeldend over de mosselteelt op de Oosterschelde. Zij nemen de belangstellenden mee in hun verhaal, dat gaat van de ijstijd tot de recente geschiedenis van het mosselkweken. Zij vertellen over het kweken zelf, over schepen en motoren tot aan het bereiden van mosselen. Met hun verhaal grasduinen zij voor ons in de geschiedenis van hun familiebedrijf en alles wat daarmee samenhangt. [l]