Wit geeft mat in 3 zetten
Wit geeft mat in 3 zetten

BSV gaat ambitieus schaakjaar '19-'20 in

BERGEN OP ZOOM - In de jaarvergadering sprak voorzitter Henry Groenveld van BSV de ambities van de schaakvereniging uit. BSV wil dit seizoen een schaakcompetities organiseren voor schakers van ieder niveau, de jeugdafdeling verder laten groeien en schaaktalent kweken. BSV zal diverse interne competities organiseren en deelnemen aan zowel de competities van de KNSB en de NBSB.

Na een periode waarin de clubkampioen bepaald werd uit de best eindigende BSV-er in het Open Bergs Kampioenschap stapt BSV van dit systeem af en de beste BSV-er zal zich moeten bewijzen in een competities die iedere vrijdag wordt gehouden. De traditionele strijd om het rapidkampioenschap, het snelschaakkampioenschap, het KO-kampioenschap en het gongtoernooi blijven bestaan. Er komen ook lessen voor senioren waarvoor men zich vrijelijk kan inschrijven. Deze lessen worden op vrijdagavond of op dinsdagavond bij de jeugdavond. Dat ook ouderen hier les kunnen krijgen is nieuw voor BSV. De voorzitter sprak wel uit dat de opleiding voor de jeugd altijd voorrang zal hebben boven de lessen aan ouderen, maar verwacht geen problemen.

Open avond
Op vrijdag 6 september zal de schaakdeur open staan voor een ieder die weleens wil weten wat er zoal op een schaakvereniging gebeurt of gewoon informatie wil hebben over de schaakmogelijkheden bij BSV. Deze Open avond waar er naast wat informele toernooitjes ook een (klok)simultaan zal worden gehouden vindt plaats in het spelershonk van BSV: de dependance Sport & Beweging van RSG ’t Rijks, Rijtuigenweg 4. Een ieder is welkom vanaf 20 uur.

Jeugd
De jeugd start al eerder, namelijk op dinsdag 3 september bij het Gymnasium Juvenaat, Pater Dehonlaan 63 van 18.30 – 19.30. De eerste avond zullen de jeugdige schakers ingedeeld worden aan de hand van gegevens van weleer en zullen zij kennis maken met hun (waarschijnlijk) nieuwe schaaktrainer. De week erop wil de voorzitter van BSV samen met enkele jeugdleiders de ouders informeren over de plannen voor seizoen 2019 – 2020. Suggesties van ouders worden waar mogelijk, dan direct geïmplementeerd. Op 17 september wordt dan het reguliere programma van de jeugdafdeling: trainingen en wedstrijden, volop in gang gezet.

De Bergse schaakacademie van BSV probeert ook zoveel mogelijk het schaken naar buiten de vereniging uit te dragen. Zo worden scholen, die het schaken op willen nemen als een mogelijkheid voor hun leerlingen informatief ondersteund en eventueel kunnen ook schaakleraren ingezet worden. Ook wordt vanaf 24 september door de KNSB in Bergen op Zoom een schaaktrainerscursus georganiseerd. Spelers van BSV doen hieraan mee, maar ook heeft de Schaakacademie scholen uitgenodigd om leraren in staat te stellen om een schaakacte te behalen. Informatie op zowel de vrijdagavond als de dinsdagavond. De inschrijving echter sluit binnenkort.

Diagram
Vorige week gaven we u het volgende probleem: Wit: Ke1, Dd1, Ta1, Th1, Lc1, Le2, Pc3, Pf3 pi: a2, b2, e3, f2, g2, h2 Zwart: Ke8, Dd8, Ta8, Th8, Lc8, La5, Pb8, Pe4 pi: a7, b6, e6, f7, g7, h7 De opgave was: wat is de beste zet voor wit?

Welnu dat is: Da4 schaak, dan kan wit nadat zwart het schaak heeft opgeheven het paard op e4 slaan.

Het nieuwe probleem (zie diagram) is pittiger. We zullen u de tip meegeven dat de volgorde waarmee de zetten worden uitgevoerd heel belangrijk is. De opgave luidt: hoe kan wit winnen? Of misschien makkelijker: hoe zet wit zwart mat in 3 zetten? Succes met het oplossen. [l]