De R.K. Willibrorduskerk in Oud-Vossemeer.
De R.K. Willibrorduskerk in Oud-Vossemeer.

Zeventien monumenten open in Tholen

THOLEN - Een kennismaking met het Cloveniersgilde in Scherpenisse. En een kleine expositie over de kermis in Oud-Vossemeer. Dat zijn twee opvallende onderdelen van de Open Monumentendag in de gemeente Tholen. Op zaterdag 14 september kunnen bezoekers een kijkje nemen in zeventien Thoolse monumenten.

De verdieping van het voormalige gemeentehuis in Scherpenisse is het domein van het Cloveniersgilde. Hier bevindt zich de gildekamer. Het gilde, waarvan alleen mannelijke inwoners van Scherpenisse lid kunnen zijn, bestaat 425 jaar. Wegens dat jubileum worden voorwerpen en documenten van het gilde geëxposeerd op de benedenverdieping van het gemeentehuis. En er is een fototentoonstelling die de geschiedenis van het gilde in beeld brengt. De aanwezige leden dragen hun historische kostuums. Wie dat wil, kan ook een kijkje nemen in de gildekamer.

Verder is in Scherpenisse de hervormde Dorpskerk open voor het publiek. In deze kerk wordt regelmatig het orgel bespeeld. In verenigingsgebouw De Hoeksteen er tegenover is er van tien tot twee uur een verkoping ten bate van het onderhoud van het kerkgebouw. Voor bezoekers van de kerk is daar tot twee uur gratis koffie, thee of fris met cake.

Bij Hofstee Den Roosentuyll in Stavenisse worden bezoekers rondgeleid over het erf, door de boomgaard en de moestuin. In de schuur toont de bewoonster een aantal van haar olieverfschilderijen, verder zijn er foto’s van rond 1900 te zien van deze boerderij.

Kerken
Thoolse kerken zijn er zes open tijdens de Monumentendag. In de Willibrorduskerk in Oud-Vossemeer wordt een kleine (foto)expositie gewijd aan de kermis. Dit in het kader van het landelijke thema: plekken van plezier, waarbij de amusementswaarde van monumenten centraal staat. Wethouder Peter Hoek opent hier ’s morgens om elf uur de monumentendag officieel, belangstellenden zijn daarbij welkom

In Tholen doen de Grote Kerk en de rooms-katholieke kerk mee. De orgels worden bespeeld, en in de Grote Kerk zijn een aantal replica van rouwborden te zien die herinneren aan aanzienlijke inwoners uit een ver verleden. In de R.K. kerk verzorgt om half drie het klarinetkwartet Liquorice Stick een optreden.

Ook zes molens kunnen bezocht worden. In de houten molen De Hoop in Sint Philipsland, de kleinste molen van Zeeland, is een collectie oude timmermansgereedschappen te bewonderen. En in De Verwachting in Tholen is een heus molenmuseum te vinden, met schaalmodellen en documentatie over molens.

Naast dat in Scherpenisse zijn nog drie voormalige gemeentehuizen open voor het publiek. In Sint-Annaland is daarin het streekmuseum De Meestoof te vinden, met naast de vaste collecties een expositie over 75 jaar bevrijding. En het Ambachtsherenhuis in Oud-Vossemeer herbergt het Roosevelt Informatiecentrum, dat de band tussen het dorp en de Amerikaanse presidentenfamilie belicht.

Een aantal leden van de stichting Streekdracht Tholen laat zich deze dag in verschillende monumenten zien.

Opengestelde monumenten
Een overzicht van de opengestelde monumenten per plaats. Men kan er terecht tussen tien en vijf uur, tenzij anders vermeld.

Tholen (5): voormalig stadhuis, Hoogstraat; Grote Kerk, Kerkplein; rooms-katholieke kerk, Markt; molen De Verwachting, Vlasmarkt; molen De Hoop, Oudelandsepoort.

Scherpenisse (3): Dorpskerk, Kerkpad; voormalig gemeentehuis, Hoge Markt; molen De Korenbloem, Westkerkseweg, 9.30-12 u.

Sint-Maartensdijk (1): Maartenskerk, Hazenstraat.

Stavenisse (1): hofstee Den Roosentuyll, Buurtweg.

Sint-Annaland (3): standerdmolen, Molendijk, 13-17 u.; molen De Vier Winden, F.M. Boogaardweg; streekmuseum De Meestoof, Bierensstraat.

Oud-Vossemeer (3): R.K. Willibrorduskerk, Dorpsweg; hervormde kerk, Raadhuisstraat, 10-16 u.; Ambachtsherenhuis, Raadhuisstraat, 11-16 u.

Sint Philipsland (1): molen De Hoop, Oostdijk. [l]