Afbeelding
Foto:

Openbaar vervoer flink duurder geworden sinds 2009

Reizen met het openbaar vervoer is in de afgelopen tien jaar bijna 30 procent duurder geworden. De kosten voor autorijden zijn in dezelfde periode met zo'n 25 procent gestegen.

Voor wat betreft het openbaar vervoer lagen de prijzen voor het reizen met de trein, tram en metro in juli 2019 bijna een kwart hoger dan in 2009. Reizen met de bus of taxi werd in diezelfde periode bijna 40 procent duurder. Vooral het laatste jaar zijn de prijzen van het openbaar vervoer omhoog gegaan.

Brandstof

Een derde van de kosten voor de auto gaat op aan brandstof. De prijs daarvan lag in juli 2019 bijna 26 procent hoger dan in 2009. De prijzen van benzine en diesel stegen in hetzelfde tijdsverloop ruim 30 eurocent per liter. Van alle autobrandstoffen geeft de consument het meest uit aan benzine.

Het aanschaffen van een auto, de benodigdheden en de motorrijtuigenbelasting werden sinds 2009 ruim 18 procent duurder. Dat is gelijk aan de gemiddelde stijging van alle consumentengoederen en -diensten. Van de autokosten stegen de parkeertarieven en verzekeringen het sterkst. Parkeertarieven gingen sinds 2009 met bijna 40 procent omhoog en de premies van motorrijtuigenverzekeringen met ruim 50 procent.

Bron: CBS.[l]

FOTO SHUTTERSTOCK