Alzheimercafé in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het Alzheimercafé op 23 september gaat over Taboedoorbreking en is in Woonzorgcentrum “Het Nieuwe ABG”, Van Dedemstraat 13, met voldoende parkeergelegenheid aan zowel voor- als achterzijde, achter de slagboom. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.

Het thema van de avond is taboedoorbreking, waarbij teruggekeken wordt op de ervaring: “hoe leer ik mijn (klein)kinderen er mee om te gaan dat ik of mijn partner dement ben/is?”

Het ziekteproces raakt niet alleen de (groot)ouder zelf, maar het treft het volledige, omringende netwerk van familie en vrienden.

Als een van de (groot)ouders dementie heeft, is dat moeilijk te bevatten voor een (klein)kind. De confrontatie is voor hen erg groot. Naast de bekende cognitieve problemen zijn de veranderingen in gedrag en persoonlijkheid voor de (klein)kinderen moeilijk te bevatten. Hetgeen zich kan uiten in schaamte, frustratie, verdriet, boosheid en angst. Graag willen wij op deze avond met onze bezoekers in gesprek gaan over de vraag hoe dit beleefd en ervaren wordt. En waar ziet u als betrokkene tegen op?

Na een korte introductie met praktijkvoorbeelden gaan we in kleinere groepen in gesprek met een gespreksleider om te bespreken hoe u als betrokkenen “de praktijk van de dag ervaart”.

Na de pauze vindt een terugkoppeling plaats en zullen adviezen/tips gegeven worden op welke wijze we (klein)kinderen kunnen betrekken bij het proces en hen helpen om te accepteren en ermee om te gaan. We laten daarbij dan ook nadrukkelijk (klein) kinderen aan het woord komen.

Ook familieleden en vrienden en andere belangstellenden zijn op deze avond van harte welkom; breng ze allemaal maar mee.

Meer informatie

De heer Raymond van Oosterbos (coördinator), tel. nr. 06-21971470,e-mail: raymond.van.oosterbos@alzheimerwb.nl.

Er is ook een informatiestand aanwezig van Alzheimer Nederland, met informatie over de verschillende vormen van dementie, tips over omgang en bejegening enz. [l]