Afbeelding
Foto:

Kwaliteit leven neemt niet toe ondanks groei economie

Nederlanders waarderen de kwaliteit van hun eigen leven met een gemiddeld rapportcijfer van 7,8. Dat blijkt het rapport 'De sociale staat van Nederland 2019'.

In dit rapport brengt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in kaart hoe het gaat met de Nederlandse bevolking en welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van onderwijs, arbeid, inkomen, gezondheid, vrijetijdsbesteding, maatschappelijke participatie, sociale veiligheid en wonen.

Bevolkingsgroepen

Hoewel 7,8 een ruime voldoende is, is dat cijfer in de afgelopen tien jaar niet veranderd. Volgens het SCP vertaalt de economische groei zich derhalve niet in een betere kwaliteit van leven, hoewel er wel grote verschillen zijn tussen bepaalde bevolkingsgroepen. Dit is volgens het bureau al jaren het geval en er kan dan ook gesproken worden van een aantal hardnekkige verschillen, naar opleiding, inkomen en het al dan niet hebben van werk, een aandoening of ziekte.

Verder blijkt onder meer dat opvattingen over de samenleving en de politiek beperkt samen hangen met de persoonlijke situatie. Mensen die ontevreden zijn met (aspecten van) hun eigen leven zijn dus niet per se ontevreden over de politiek of de samenleving. Andersom kunnen mensen die ontevreden zijn over politiek of de samenleving best tevreden zijn met hun persoonlijke leven.[l] FOTO SHUTTERSTOCK