De kinderen vonden veel afval.
De kinderen vonden veel afval. Foto:

Sint-Annaland ligt er weer piekfijn bij na opruimactie

SINT-ANNALAND - Sint-Annaland is een stuk schoner. Voorafgaand aan de World Cleanup Day van zaterdag 21 september hielden peuters, leerlingen van obs De Casembroot en natuurouders van Sint-Annaland hun eigen opruimactie. Zakken vol afval werden afgevoerd. "We doen mee om een stukje bewustwording te creëren en aandacht te vragen voor de gevolgen van zwerfafval. Het heeft nut om op te ruimen en deze generatie te laten zien dat afval niet in de natuur thuis hoort", zo vertelt Renéé Bijl van de natuurouderwerkgroep.

DOOR VERA DE GEUS

Voorafgaand aan de internationale opruimactie World Cleanup Day van zaterdag 21 september peuteropvang Zo op de locatie Olleke Bolleke in samenwerking met openbare basisschool De Casembroot een opruimactie in Sint-Annaland. De kinderopvang en de kinderen uit groep 6 uit sloegen de handen ineen om mee te doen aan World Cleanup Day.

Mens en dier

"In het Kader van World Cleanup Day werkt Zo kinderopvang op het eiland Tholen met het thema afval", zo legt Renée uit. "We doen beide mee om een stukje bewustwording te creëren en aandacht te vragen voor de gevolgen van zwerfafval voor dier en mens. Immers komt 80% van de plastic soup van land! Het heeft dus veel nut om op te ruimen en de jongste generatie te laten zien dat afval niet in de natuur thuis hoort."

Schoolplein

De actie verliep vlekkeloos. "De ochtendgroep van de peuteropvang had al met de leidsters een rondje rond de school gelopen 's middags de natuurouders aansloten bij de middaggroep. Met veertien peuters
zijn we een uurtje rondom school afval gaan rapen. Op het grote schoolplein nam daarna groep 6 de zakken over van de peuters en zijn we in groepjes via verschillende routes richting de Annahof gelopen", aldus Renée. Voor de basisschoolleerlingen werd de actie wat interactiever, want de kinderen uit groep 6 maakten gebruik van een speciale app om al het afval te fotograferen en registreren voor de Plastic Soup Foundation. "De leerlingen vonden het maar wat interessant om op deze manier zwerfafval te verzamelen. Vol enthousiasme ruimden ze op." Ook zaterdag werd er volop op het eiland geruimd. [l]

Natuurouders
Een kleine twintig vrijwilligers hebben de cursus Natuurouders van IVN Zeeland en de gemeente Tholen afgerond en ondersteunen leerkrachten op de Thoolse basisscholen in het natuuronderwijs.