Het kampement moet jong en oud laten bekeven hoe het er tijdens de Tweede Wereldoorlog aan toe ging.
Het kampement moet jong en oud laten bekeven hoe het er tijdens de Tweede Wereldoorlog aan toe ging. Foto: Shutterstock

‘Het moet een overgetelijk evenement worden’

THOLEN - Stichting Tholen Sterk organiseert samen met een aantal andere organisaties binnen de gemeente Tholen een crowdfundingsactie voor een kampement tijdens de Havendagen Tholen. Het is de bedoeling dat er 20.000 euro wordt opgehaald voor het evenement, dat plaatsvindt van 3 tot en met 6 juni 2020.

DOOR CAROLINE LICHTENBERG


Met de 20.000 euro wil de organisatie Stichting Tholen Sterk een indrukwekkend kampement opzetten op de Oesterputten met ruim 70 oude legervoertuigen en huidig defensiemateriaal. "Om de twee jaar worden er havendagen georganiseerd en dit jaar staan die in het teken van 75 jaar vrijheid", aldus William van Leeuwen (45), voorzitter van Tholen Sterk. "Er is nog nooit een kampement georganiseerd in Tholen en dat kost veel geld, vandaar dat we de crowdfunding zijn gestart."

Echte veteranen

"We willen een uitgebreid kampement omdat het misschien de laatste keer is dat er echte veteranen aan meedoen die de bevrijding hebben meegemaakt. De oude veteranen kunnen de inwoners nog vertellen wat zij hebben meegemaakt en dat is heel belangrijk. Veel opa's en oma's leven niet meer om het te kunnen vertellen." Er worden diverse activiteiten rondom het kampement georganiseerd. Van Leeuwen: "We willen voertuigen hierheen halen die vroeger door onze gemeente reden. Die staan nu in een museum en daar wordt geld voor gevraagd. De deelnemers nemen legertenten mee die worden opgezet. Het kampement laat het beeld zien van vroeger, zodat jongeren een idee krijgen hoe het er toen uitzag. Ook komen er rondritten door de gehele gemeente en is er een educatief programma voor de leerlingen van alle basisscholen waarbij de hoogste groepen ook een bezoek aan het kampement brengen." De organisatie wil jongeren bewust laten worden van onze veiligheid, vroeger en nu.

Kernen

Alles wat boven de 20.000 euro binnenkomt, wordt verdeeld over de kernen zodat iedere kern iets extra's kan doen om tijdens de rondritten 75 jaar bevrijding uitbundig te vieren. Zoals het versieren van straten en andere werkzaamheden. "Wanneer ieder huishouden tien euro doneert kunnen alle doelen worden gerealiseerd en is er een onvergetelijk evenement voor de gehele gemeente."

Er is tot nu toe iets meer dan 2000 euro opgehaald en de crowdfundingsactie is in de zomer gestart. "Dit deden we om het al te laten leven. Eind oktober moeten er belangrijke beslissingen worden genomen over wat er wel en niet kan, zowel voor het kampement, de rondritten en het educatieve programma als ook voor alle samenwerkende kernen. Hiervoor is een duidelijk financieel plaatje nodig. Daarom is de actie nu gestart."

De inwoners van de gemeente Tholen hebben een flyer van de crowdfundingsactie ontvangen. Ook is er een filmpje gemaakt waarin inwoners wordt gevraagd te doneren.

Voorzieningen

Om dit evenement, een kampement, rondritten en een educatief programma te organiseren is veel nodig. Denk hierbij aan de maaltijden voor ongeveer 300 mensen die vrijwillig en belangeloos met hun voertuigen vanuit heel Nederland komen. Verder moeten er diverse facilitaire voorzieningen en veiligheidsvoorzieningen komen.

Samenwerking

Van Leeuwen: "We zijn 75 jaar geleden bevrijd. Het is daarom een mooi cadeau om de bevrijding te vieren, dus we hopen dat we meer dan 20.000 euro ophalen. Het is verder uniek dat alle kernen binnen de gemeente Tholen samenwerken om één evenement te laten plaatsvinden. Met elkaar willen we de vrijheid vieren, herdenken en doorgeven aan de nieuwe generaties. We hopen daarom dat het een succes wordt!" [l]

Wil je doneren? Dat kan tot 1 november via www.tholensterk.nl/doneer of overschrijven naar bankrekeningnummer NL77RABO0319040399 t.n.v. Stichting Tholen Sterk..