Afbeelding
Foto:

Na het boerenprotest ook het onderwijs plat

Na het boerenprotest, die om andere redenen actie voeren, gaat ook het onderwijs plat. Op woensdag 6 november wordt een landelijke staking gehouden.

Diverse bonden riepen op tot de staking in zowel het basis-, voortgezet- of speciaal onderwijs als het kabinet niet aan hun eisen wilde voldoen. Een ultimatum hierover liep begin vorige week zonder positief resultaat af, waarna de staking definitief werd afgekondigd. De bonden eisen - niet voor de eerste keer - een fatsoenlijk salaris voor het onderwijspersoneel en minder werkdruk. Dat laatste komt vooral door het hoge ziekteverzuim. Het docenten- en schoolleiderstekort is in de tussentijd zo hoog opgelopen dat klassen in het land naar huis gestuurd moeten worden omdat er geen personeel voorradig is. Er melden zich eenvoudigweg te weinig studenten aan bij de opleidingen.

Bewust

Vakbonden en werkgevers vroegen voor de zomer al voor een bedrag van 420 miljoen euro maatregelen aan voor het primair- en voortgezet onderwijs, maar tijdens de Algemene Beschouwingen kreeg het hiervoor nul op het rekest. Daarom is de maat nu vol en is 6 november uitgekozen om (massaal) het werk neer te leggen. Deze datum is bewust gekozen omdat op deze dag in de Tweede Kamer de onderwijsbegroting wordt behandeld.[l] FOTO SHUTTERSTOCK