Wit aan zet.
Wit aan zet.

Wouter Kunst en Tom Keijzer winnen Risk-schaken

BERGEN OP ZOOM - Na een weekje herfstvakantie zijn de jeugdschakers weer van start gegaan en wel met Risk-schaak. Een vorm van schaken waarbij de spelers een opdracht moeten vervullen in plaats van het normale schaakmat zetten. Wouter en Tom waren hierin het beste in de A-groep. Zij scoorden beide 3½ punt uit 5 partijen.

In de B-groep won Tano van Schilt met een punt voorsprong op Wessel Jansen. De C-groep werd gewonnen door Martin Schoones. Martin moest alleen een remise toestaan aan Raoul Eestermans die tweede werd. Selva Mansuroglu won de D-groep met een 100 % score. Tweede werd Bjoyd Duynstee.

In het BSV-kampioenschap werden afgelopen week geen partijen gespeeld in verband met het Risk-schaak. De lessen zullen komende week weer worden opgestart en in de competitie zijn de schakers toe aan de laatste ronde. Wel moeten nog wat inhaalpartijen gespeeld worden.

Rest nog de vermelding dat a.s. vrijdag, 1 november, het Open Bergs Jeugdkampioenschap start. Aanmelden kan nog steeds, op de dinsdagavond tussen 18.30 en 19.30 bij het Juvenaat. In een vorig bericht stond een verkeerd e-mailadres. Het goede e-mailadres is jeugdleider@bozschaak.nl. Ook op dit e-mailadres kunnen spelers zich aanmelden en/of informatie vragen.

Het probleem van vorige keer, alweer twee weken geleden, had de volgende stand: Wit: Ke1, Dd1, Ta1, Th1, Ld2, Lf1, Pc3, Pf3, pi: a3, b2,c4, e2, f2, g2 en h2 Zwart: Ke8, De7, Ta8, Th8, Lb4, Lc8, Pb8, Pe5 pi: a7, b7, c7, d7, f7, g7 en h7. Met de vraag hoe zwart kon winnen. Welnu dat gaat via Pd3 schaakmat! Een zogenaamd stikmat. De koning kan niet vluchten door zijn eigen stukken.

Bij het nieuwe probleem, zie diagram, is er een dubbele aanval op de witte loper en toren. Hoe kan wit de problemen oplossen? [l]