Afbeelding
Foto:

Bijna 60 procent bevolking is voorzichtig op internet

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking, 58 procent, heeft in 2019 afgezien van sommige online activiteiten op internet vanwege onveiligheid.

Meer dan een derde deel (37 procent) zag af van het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale netwerksites. 35 procent liet het gebruik van een openbaar wifi-netwerk of hotspot achterwege, en ruim een kwart van deze mensen (26 procent) ging vanwege de zorgen om veiligheid niet over tot het downloaden van software, apps, spelletjes, muziek of andere databestanden.

Phishing

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die deze cijfers in kaart heeft gebracht, laat weten dat ondanks het feit dat bijna 60 procent van de bevolking aangeeft van sommige internetactiviteiten af te zien, 68 procent juist zegt zich wél veilig te voelen bij het gebruik van internet. Slechts 4 procent voelt zich onveilig, 28 procent voelt zich niet veilig of onveilig.

In de praktijk ondervindt 39 van de 58 procent daadwerkelijk problemen, aldus het CBS. Van de bevolking heeft 35 procent last gehad van valse e-mails of berichten die mensen naar een valse website lokten (phishing). Verder werd 10 procent ongemerkt omgeleid naar een valse website met het verzoek om persoonlijke informatie achter te laten (pharming).[l] FOTO SHUTTERSTOCK