Wit geeft mat in vier zetten
Wit geeft mat in vier zetten Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Levi Vriens versterkt koppositie

BERGEN OP ZOOM - In de strijd om het clubkampioenschap van de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV heeft koploper Levi Vriens zijn eerste plaats succesvol verdedigd.

Levi werd ingedeeld tegen Martin de Smit, die na een paar uur schaken in een gecompliceerde stelling pardoes door Levi mat werd gezet. Adry Goris-Schouwstra won van Henry Groenveld, Bas van de Putte toonde zich te sterk voor Pieter-Jan Demmers. Oliver de Hert won in het eindspel van Wesley Hopmans, Kees de Looff versloeg Bert van der Linden. Alexander van ‘t Hoff won van Adry Geelhoed, Piet Bruys versloeg Karen Galustjan, en Peter Kraaijeveld won na een zware strijd van Frans Hellemons.

In de tussenstand na 7 ronden behoudt jeugdlid Levi Vriens de eerste plaats. Verdedigend clubkampioen Erwin Kalle staat tweede, Abdulhamid Hussein is derde. De volledige stand is terug te vinden op de website van BSV www.bozschaak.nl.

Schaakprobleem

Vorige week was het schaakprobleem Wit Kf1, Lh3, Pd7; zwart Kc8, Ld1. Wit staat gewonnen, zodra deze de zwarte loper geslagen heeft. Op 1 Ke1 kan zwart alleen 1… Lc2 spelen, op andere zwarte loperzetten valt wit de loper aan met het paard. Omdat door het wegspelen van het paard de zwarte koning schaak komt te staan, heeft zwart geen tijd om de loper in veiligheid te brengen (bijvoorbeeld 1… Lb3 2. Pc5+). Een andere mogelijkheid is nog dat zwart de loper in het pad van de witte loper zet, wit kan de zwarte loper dan met de loper slaan slaan. Op 1… Lc2 volgt 2. Kd2 Lb1 3. Kc1 La2 4. Kb2, waarna de zwarte loper geen enkel veilig veld meer heeft.

In het nieuwe probleem (zie het diagram) geeft wit mat in maximaal 4 zetten. [l]