Hoe wint zwart?
Hoe wint zwart?

Open Bergs Jeugdkampioenschap en BSV-kampioenschap

BERGEN OP ZOOM - De eerste ronde van het Open Bergs Jeugdkampioenschap zit erop. En van het BSV-kampioenschap zit bijna de eerste periode er op. De Koningsgroep en Torengroep zijn afgerond. In de Lopergroep en de pionnengroep moeten nog enkele partijen gespeeld worden en die partijen zijn belangrijk voor zowel promotie als degradatie. Opmerkelijk is dat Levi Vriens, de regerend jeugdkampioen, zowel speelt bij de BSV-jeugd, het Open Bergs Jeugdkampioenschap als ook het seniorenkampioenschap en dat hij in alle drie aan kop staat.

De uitslagen van het Open Bergs Jeugdkampioenschap waren: Tom Keijzer - Levi Vriens 0-1; William van Heerebeek - Mees Schillemans 1-0; Wouter Kunst - Marieke Luijkx 1-0; Dion Winterberg - Casper Room 0-1; Martin Schoones - Tijn Hoedelmans 0-1. Er zijn dus naast Levi Vriens nog 4 koplopers na ronde 1. In totaal zijn er 7 rondes. In de tweede ronde krijgen we de volgende paring: Levi Vriens - William van Heerebeek; Casper Room - Wouter Kunst; Tijn Hoedelmans - Dion Winterberg; Mees Schillemans - Martin Schoones en Marieke Luijkx - Tom Keijzer.

Winnaar koningsgroep
In het BSV-kampioenschap is, zoals eerder gemeld, Levi Vriens de winnaar van de koningsgroep in periode 1. Casper Room is tweede geworden. De Torengroep was bijzonder spannend deze periode. Maar liefst vier spelers eindigden op 3 punten uit 5 partijen. Dus moest het Sonnenberg-Berger Systeem eraan te pas komen om de winnaar en de mede promotie kandidaat vast te stellen. Winnaar werd Wessel Jansen en tweede Floor Kunst. Beiden promoveren naar de Koningsgroep. Zuur was het voor Tano van Schilt en William Heerebeek. Maar zeker is dat ze de volgende periode hun best gaan doen om alsnog te promoveren naar de koningsgroep. In de Lopergroep is Tristan Huibregtse kampioen met een score van 5 uit 5 en promoveert naar de Torengroep. Maar voor de tweede plaats zijn nog drie kandidaten. Martin Schoones staat er het beste voor. Hij heeft 3 punten, maar met nog een partij te gaan kan hij nog op 4 punten komen. Jochem van der Poel en Kevin Huang staan op 2 punten, maar kunnen nog op 3 punten komen. Volop spanning dus. De pionnengroep is nog onoverzichtelijker omdat sommige spelers nog 2 partijen moeten inhalen. Olivier Boer staat er het beste voor met 3 uit 3, maar Stefan Schoones en Alesar Zeidan kunnen hem nog voorbij streven. Dus ook in deze groep volop spanning.

BSV-toernooi
Op zondag 24 november is het traditionele BSV-toernooi. Vooral een gezelligheidstoernooi open voor alle spelers die de schaakregels beheersen. Er wordt gespeeld in niveaugroepen. Dit in tegenstelling met vele andere toernooien die op leeftijd worden ingedeeld. Dat betekent dus dat er ook een groep is waarin net beginnende schaakspelers zitten. Ideaal om eens te proeven aan hoe leuk schaken kan zijn. In de hoofdgroep zitten wel sterke spelers uit heel Brabant, Zeeland, Zuid-Holland en België. Aanmelden kan bij de jeugdleider: jeugdleider@bozschaak.nl, op de dinsdagavond tijdens de jeugdtraining van 18.30-19.30 uur in het Juvenaat of eventueel zelfs op de vrijdagavond bij de dependance van ’t Rijks aan de Rijtuigenweg.4

Het probleem van vorige week had de volgende stand: Wit: Kg2, Tc7, Pf3, pi: a4, c3, d4, f2, g3, h4 Zwart: Kg8, Tb2, Pb6, a7, c4, e6, f7, g7, h7. De beste zet voor wit is: a5. Deze pion valt het paard aan, maar als het paard een zet doet speelt wit Tc8 schaakmat. Als hij het paard niet speelt wint wit het paard en staat hij gewonnen.
In het nieuwe probleem, zie diagram, dreigt wit mat op b7. Maar wat doet zwart?