De 61-jarige Bernadette is al 40 jaar chronisch ziek. FOTO JACOLINE DE BOER
De 61-jarige Bernadette is al 40 jaar chronisch ziek. FOTO JACOLINE DE BOER Foto:

Bernadette hoopt lotgenoten te kunnen helpen

THOLEN - Als je de vrolijke gezellige Bernadette Zantboer uit Tholen ontmoet zal je niet snel door hebben dat zij chronisch ziek is. Door haar ziekte raakte zij in een sociaal isolement en kwam zo op het idee om samen met lotgenoten wekelijks (creatieve) activiteiten te ondernemen.

DOOR JACOLINE DE BOER.

De 61-jarige Bernadette is al 40 jaar chronisch ziek. Buiten de reuma waarvan ze dagelijks veel pijn ervaart, heeft ze ook vaatproblemen en evenwichtsstoornissen. Ook haar man met wie ze al 40 jaar getrouwd is,is sinds 20 jaar chronisch ziek. Hierdoor ondervinden ze op allerlei vlakken problemen. Bernadette is grotendeels invalide en het huishouden of haar tuin zelf bijhouden lukt hierdoor niet. Ook een avondje weg of naar een verjaardag gaan lukt praktisch nooit. Bernadette raakte hierdoor in een sociaal isolement en vond dat het anders moest.

Vlinderbloem

Voordat Bernadette ziek werd, had ze verschillende baantjes. Voornamelijk baantjes waar creativiteit een grote rol speelde. Bernadette en haar man woonde in de Welberg maar verhuisde na 17 jaar naar Scherpenisse, ze hadden daar hun droomhuis gevonden. Bernadette werd in die periode alleen maar zieker en zieker en was op een gegeven moment rolstoelafhankelijk. Ze moesten toen gedwongen verhuizen omdat het huis in Scherpenisse niet aangepast kon worden aan de rolstoel. Ze kwamen in Tholen terecht waar ze nu nog steeds wonen. Na een aantal operaties en een lange revalidatieperiode kon Bernadette weer kleine stukjes lopen. Tijdens haar revalidatieperiode toen zij in bed lag, las zij een stuk over de Vlinderbloem in Tholen. "Toen ik het stuk las dacht ik bij mijzelf, als ik wat beter ben wil ik daar gaan helpen. Dat heb ik zevenenhalfjaar gedaan totdat het echt opbrak. Bij chronisch ziek zijn is het kijken wat je kunt. Dit kon ik niet meer dus ik moest op zoek naar iets anders. Toen kwam ik op het idee van de groep."

Gelijkgestemden

Uiteindelijk kwam Bernadette terecht bij Le Séjour in Tholen. Le Séjour biedt kleinschalige dagbesteding aan mensen met psychische of sociale problematiek. Bernadette legde haar plan voor aan Le Séjour en zij werd daar open en hartelijk ontvangen met haar idee. Le Séjour heeft een geheel ingericht atelier waar Bernadette kosteloos gebruik van mag maken. In februari verhuist Le Séjour naar Ten-Anker in Tholen en ook Bernadette mag de ruimte dan blijven gebruiken. Bernadette zit bomvol leuke ideeën en kan door eigen ziekte andere lotgenoten als geen ander begrijpen: "Gelijkgestemde mensen in een groep begrijpen elkaar. Wij moeten altijd afspraken maken onder voorbehoud. De ene dag huppel je en de andere dag ben je op". Op dit moment heeft Bernadette één aanmelding maar ze hoopt er uiteraard op meer. "Al heb ik maar drie of vier aanmeldingen, we gaan het gewoon doen. Ik hoop dat andere chronische zieken op deze manier uit hun sociaal isolement komen", aldus Bernadette.

Onbegrip

Bernadette wil buiten de ontmoetingsmiddag ook andere dingen gaan ondernemen. Verder wil zij ook graag informatie gaan verstrekken over die dingen die er in de buurt te doen zijn voor weinig of geen geld. Veel chronische zieken leven van een uitkering en dat is geen vetpot. Ook hierdoor raken chronisch zieken in een isolement. "Ik probeer zeker dingen te ondernemen maar in je ééntje is er geen lol aan. Er is niks zo fijn als nodig zijn." Bernadette is iemand die een goed luisterend oor kan bieden. Chronisch zieken stuiten vaak op veel onbegrip uit hun omgeving, ze verliezen hierdoor familie en vrienden. [l]

Bent u chronisch ziek en wilt u graag kosteloos (creatieve) activiteiten ondernemen? Bel dan naar 06-40722589 of mail naar mel@le-sejour.nl.