Breda was zondag een grote Oranjemassa. foto Wijnand Nijs
Breda was zondag een grote Oranjemassa. foto Wijnand Nijs Foto:

'We zijn er weer bij en dat is pri-i-i-i-i-ma!'

Hoe ging dat liedje van Wolter Kroes ook al weer? 'We zijn er weer bij en dat is pri-i-i-i-i-ma, Viva Hollandia!'. Het heeft wel even geduurd, maar het Nederlands Elftal is er inderdaad weer bij op het Europees Kampioenschap (EK) voetbal in 2020.

Misschien moet de klemtoon van 'weer' wel wat aangepast worden, want het liedje lag feitelijk na het WK van 2014 - waar Oranje na penalty's tegen Argentinië strandde in de halve finale - in de kast en beetje weg te stoffen. Oké, het kwam er wel even uit bij het succesvolle EK (2017) en WK (2019) van de Leeuwinnen, maar daar was het nummer oorspronkelijk niet voor bedoeld.

Gadgets

Na het missen van het EK en WK in respectievelijk 2016 en 2018, plaatste het Oranje van Ronald Koeman zich vorige week betrekkelijk eenvoudig en met een zeer talentvolle groep voor het toernooi in de zomer van volgend jaar. Met sowieso drie poulewedstrijden in eigen land in het verschiet, wrijft de horeca zich ongetwijfeld in de handen. Winkels komen ongetwijfeld weer vol te liggen met Oranje-gadgets.

De KNVB heeft in de aanloop naar het EK van 2020 een economisch onderzoek laten uitvoeren, gevolgd door een second opinion. De inschatting van deze onderzoeken is dat Nederland tussen de 55 en 77 miljoen euro zal overhouden aan het toernooi.[l] ARCHIEFFOTO WIJNAND NIJS