Voor de gasten zoals pensionado's met een stacaravan met 2 of 3 slaapplaatsen kan de verhoging wel oplopen tot 54%. ARCHIEFFOTO
Voor de gasten zoals pensionado's met een stacaravan met 2 of 3 slaapplaatsen kan de verhoging wel oplopen tot 54%. ARCHIEFFOTO Foto:

Recron Tholen en Stichting Tholen Beter vrezen verhoging toeristenbelasting

THOLEN - Recron Nederland, Recron Tholen en Stichting Tholen Beter zijn het niet eens met de plannen van het gemeentebestuur om in 2020 de vaste gast minimaal 34% meer toeristenbelasting te laten betalen als afgelopen jaar. De vereniging van Recreatieondernemers en STBB vrezen dat de vaste gasten die op het eiland vertoeven in bijvoorbeeld een stacaravan vanwege de stijgende kosten voor een andere kampeerlocatie zullen kiezen. "We willen hen zeker niet het gevoel geven dat ze niet meer welkom zijn. Juist het tegendeel", aldus Emile Hirdes voorzitter van RECRON Tholen en Stichting Tholen Beter Bekend.

DOOR VERA DE GEUS

Recron Nederland, Recron Tholen en Stichting Tholen Beter willen het gemeentebestuur met klem vragen te kijken naar de plannen om de toeristenbelasting aan te passen. Volgens de organisaties zal dit de aantrekkelijkheid van het eiland voor toeristen niet ten goede komen. "De gemeente Tholen is voornemens om in 2020 de vaste gast minimaal 34 procent meer toeristenbelasting te laten betalen dan afgelopen jaar", zo zeggen zij. "Voor de gasten zoals pensionado's met een stacaravan met twee of drie slaapplaatsen kan de verhoging zelfs oplopen tot 54 procent."

Aantrekkelijk
Volgens Recron Nederland, Recron Tholen en Stichting Tholen Beter kan dit negatief uitpakken voor het eiland. "Afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de aantrekkelijkheid en promotie van Tholen. Het wordt
mooier om er te wonen, te werken maar of we ook aantrekkelijker worden om er met de (sta)caravan te verblijven, dat is maar de vraag na deze verhoging", zo zegt men.

Niet representatief
"In 2017 is er een vaste gasten onderzoek in Zeeland uitgevoerd. Op basis hiervan is Zeeland breed de uitkomst dat vaste gasten op jaarplaatsen daar gemiddeld 185,8 nachten doorbrengen, ofwel 72,7 nachten met 2,55 personen. Voorheen hield de gemeente Tholen op basis van overleg met de ondernemers 138 nachten aan in de berekening voor de toeristenbelasting per jaar. Vanaf volgend jaar wil Tholen de gemiddelde Zeeuwse uitkomst volgen. Terugkijkend naar het onderzoek kwam naar voren dat het aantal respondenten uit Tholen dat meegedaan heeft aan dit onderzoek niet hoog was."

Welkom
Volgens de organisaties is het nu de vraag of het onderzoek nu representatief voor Tholen is. De ondernemers willen, in samenwerking met het Kenniscentrum Toerisme extra onderzoek laten uitvoeren om de specifieke situatie van toeristisch verblijf binnen de gemeente Tholen inzichtelijk te maken. "Op basis daarvan is er dan meer maatwerk mogelijk in een toekomstige verordening", zegt men. De recreatieondernemers hopen dat de gemeente voor 2020 terughoudend is qua verhoging richting de vaste gast: "Deze gasten zijn een belangrijke pijler voor de vrijetijdseconomie op het eiland. " Emile Hirdes stelt: "Willen hen zeker niet het gevoel geven dat ze niet meer welkom zijn. Juist het tegendeel." [l]