Zoals het er nu naar uitziet, gaan vaste gasten aanzienlijk meer toeristenbelasting betalen.
Zoals het er nu naar uitziet, gaan vaste gasten aanzienlijk meer toeristenbelasting betalen.

Fikse verhoging toeristenbelasting voor vaste standplaatsen gaat niet door

CHAPEAU: Forse kritiek vanuit toeristische organisaties op 'oneerlijk forfait' eindigt in afwenden van plan

THOLEN - Vaste gasten die regelmatig op het eiland Tholen verblijven, bijvoorbeeld in een stacaravan, hoeven niet aanzienlijk meer toeristenbelasting betalen. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond bepaald. Dit besluit kwam mede tot stand door forse kritiek van Thoolse toeristische organisaties. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat de voorgenomen tarieven voor alle Zeeuwse gemeenten gebruikt kunnen gaan worden, kiest Tholen nu voor een verhoging van 'slechts' 8,5 procent in plaats van 54 procent.

DOOR VERA DE GEUS

Recron Nederland, Recron Tholen en Stichting Tholen Beter vroegen het gemeentebestuur met klem te kijken naar de plannen om de toeristenbelasting aan te passen. Volgens de organisaties zou dit de aantrekkelijkheid van het eiland voor toeristen niet ten goede komen. "De gemeente Tholen is voornemens om in 2020 de vaste gast minimaal 34 procent meer toeristenbelasting te laten betalen dan afgelopen jaar. Voor de gasten zoals pensionado's met een stacaravan met twee of drie slaapplaatsen kan de verhoging zelfs oplopen tot 54 procent", zo zei men eerder in de Thoolse Bode. Volgens Recron Nederland, Recron Tholen en Stichting Tholen Beter kan dit negatief uitpakken voor het eiland. "Afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in de aantrekkelijkheid en promotie van Tholen. Het wordt mooier om er te wonen, te werken maar of we ook aantrekkelijker worden om er met de (sta)caravan te verblijven, dat is maar de vraag na deze verhoging", zo zei men.

Niet representatief
"In 2017 is er een vaste gasten onderzoek in Zeeland uitgevoerd. Op basis hiervan is Zeeland breed de uitkomst dat vaste gasten op jaarplaatsen daar gemiddeld 185,8 nachten doorbrengen, ofwel 72,7 nachten met 2,55 personen. Voorheen hield de gemeente Tholen op basis van overleg met de ondernemers 138 nachten aan in de berekening voor de toeristenbelasting per jaar. Vanaf volgend jaar wil Tholen de gemiddelde Zeeuwse uitkomst volgen. Terugkijkend naar het onderzoek kwam naar voren dat het aantal respondenten uit Tholen dat meegedaan heeft aan dit onderzoek niet hoog was." Volgens de organisaties is het nu de vraag of het onderzoek nu representatief voor Tholen is. De gemeente stelt dat de respons voor Tholen 3,3% van het totaal was. Dit komt neer op circa 130 van de ruim 3900 relevante respondenten. "Tholen was qua response hiermee vijfde van Zeeland. De verdeling respondenten komt volgens het rapport in grote lijnen overeen met het aanbod van vaste gasten in Zeeland. Het aanbod van Tholen is 5,5% van het totaal aantal vaste gasten in Zeeland. Hiermee is Tholen ook vijfde van Zeeland", legde een woordvoerder uit.

Gemiddeld

De gemeente legde daags voor het besluit van de gemeenteraad uit dat toeristenbelasting wordt geheven naar het aantal overnachtingen. Het tarief per overnachting bedraagt een euro en wijzigt niet. "De forfaitaire berekeningswijze, waar we het hier over hebben, is beperkt tot situaties waarin afdracht naar het werkelijke aantal overnachtingen tot grote administratieve inspanningen leidt. Dit laatste is het geval bij de vaste standplaatsen. Bij deze verblijfsvorm heeft de ondernemer geen goed zicht op de dagelijkse bezetting. Periodiek moet daarom bekeken worden of dit forfait nog aansluit bij de actuele situatie. Het onderzoeksrapport van het Kenniscentrum Kusttoerisme, dat mede met instemming van RECRON tot stand is gekomen, is hiervoor een geschikt instrument. In het rapport staat letterlijk dat het gemiddelde voor alle Zeeuwse gemeenten gehanteerd kan worden", liet een woordvoerder weten.

Toezegging

De ondernemers wildechter extra onderzoek laten uitvoeren om de specifieke situatie van toeristisch verblijf binnen de gemeente Tholen inzichtelijk te maken. De gemeente Tholen liet zeer recent desgevraagd weten dat te gaan doen" "Afgelopen periode hebben we diverse malen met de sector over het forfait gesproken. We hebben al eerder toegezegd om, ondanks dat uit het rapport blijkt dat de verschillen tussen de Zeeuwse gemeenten niet significant zijn, toch aanvullend onderzoek te doen."

Door een lobby van de RECRON-ondernemers vanuit de gemeente Tholen is tijdens de raadsvergadering van 12 december raadsbreed besloten om terughoudend om te gaan met het verhogen van het toeristenbelasting voor vaste gasten, een doelgroep die zeker voor de gemeente een belangrijke pijler is voor de vrijetijdseconomie. De verhoging komt voor 2020 te liggen op circa 8,5%.[l]