Waarom speelde zwart Ta8?
Waarom speelde zwart Ta8?

Schaaksimultaan in het Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM - De zaterdagteams van BSV speelden afgelopen zaterdag hun wedstrijden. BSV 1 en 2 verloren. De eer werd gered door BSV 3 die met grote cijfers won. In het BSV-kampioenschap werden heel veel partijen remise. Vrijdag 20 december wordt het traditionele gongtoernooi gehouden. Op zaterdag 28 december wordt in de geweldige omgeving van het Markiezenhof een simultaanseance gehouden voor zowel de jeugd als de senioren.

Op zaterdag 28 december wordt in de Hofzaal van het Markiezenhof, ingang VVV Steenbergsestraat 8, (klok)simultaanseances gegeven. Eén door de in Bergen wonende FIDE-meester Alik Tikranian voor de senioren en één door jeugdkampioen Levi Vriens voor de jeugd. De wedstrijd begint om 13 uur. Wil men gegarandeerd een plaats tegen de simultaangever, dan kan men zich opgeven via info@bozschaak.nl . Het inschrijfgeld voor de simultaanseance is € 2,50 inclusief een koffie of thee. Als er plaatsen over zijn, dan kan men aan de zaal ook nog aanschuiven. Alleen kijken is uiteraard ook toegestaan.

In het BSV-kampioenschap zijn er vanwege de wedstrijden van de zaterdagteams een beperkt aantal wedstrijden gespeeld. De uitslagen waren: Martin de Smit - René Punt ½-½ ; Jan Haverhoek - Peter de Moor ½-½ ; Bas van de Putte - Kees de Looff ½-½; Robert Kunst - Bart van Kasteren ½-½ ; Henk van Houten - Peter Kraaijeveld 0-1; Karen Galustjan - Wesley Hopmans 0-1 en Piet Bruys - Alexander van 't Hoff 1-0. Daardoor is René Punt herfstkampioen. Hij wordt gevolgd door Peter de Moor, Levi Vriens, Erwin Kalle en 5. Hamid Hussein.

BSV 1 speelde afgelopen vrijdag tegen het sterke Baronie 1 uit Breda. De Baronnen wonnen de wedstrijd met 5-3. Marcel van Herck wist als enige Bergenaar te winnen en wel aan het eerste bord. Verder speelden Tony Peleman, Arjon Severijnen, Lars van Dort en Oliver de Hert remise. Daardoor is BSV 1 gezakt naar de voorlaatste plaats. Reden tot zorg!

BSV 2 speelde tegen Botwinnik 2 uit Zoetermeer. Ook het reserve team van BSV delfde het onderspit en wel met 6-2. Bas van de Putte, René Paardekam, Fred Keijzer en Henry Groenveld speelden remise. Peter de Moor, René Punt, Bart van Kasteren en Ronny Liekens verloren. BSV 2 staat nu op de 5e plaats.

BSV 3 had tot nu toe alles verloren, maar zaterdag werd die negatieve spiraal doorbroken. BSV 3 won met maar liefst 7½-½ van Nuenen 2. Gewonnen werd door Pieter-Jan Demmers, Robert Kunst, Hamid Hussein, Laurens Quinten, Wesley Hopmans, Jan Haverhoek en Henk van Houten. Junior Wouter Kunst boekte een verdienstelijke remise. BSV 3 staat daardoor op de 5e plaats.

Vrijdag 20 december wordt in het Zwijnshoofd (dus niet op de speellocatie van BSV), het gongtoernooi gespeeld. Het is altijd een gezellige afsluiting van het kalenderjaar. Als men wil deelnemen moet men voor 20 uur aanwezig zijn.

In het vorige nummer kreeg u het volgende probleem voorgelegd. Wit: Kg1, Dg4, Ta1, Tf1, Lg5, Pc3 pi: a4, b2, c2, d3, e4, g2 en h2. Zwart: Ke8, Dd7, Ta8, Tf8, Le5, Pc6 pi: a6, b7, c5, d6, e6, g6, h7. De vraag was: hoe had wit groot voordeel kunnen behalen. Welnu door de zet 1. Pd5. Het lijkt dat wit zijn paard weggeeft, maar schijn bedriegt. Er zou kunnen volgen 1. …. Txf1+ 2. Txf1 exd5 3. Tf8 Kxf8 4. Dxd7 en wint.

In het diagram staat een cruciale stelling in de wedstrijd van Marcel van Herck aan bord 1. Hij speelde als laatste Ta8. Waarom speelde Marcel deze zet? Veel en veel later won hij deze partij. [l]