Thom (midden) is enorm trots op zijn eigen boek  FOTO HANNEKE MARCELIS
Thom (midden) is enorm trots op zijn eigen boek FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

Bergse Thom (5) presenteert eigen boek

BERGEN OP ZOOM -Thom Jacobs is pas vijf jaar oud, maar heeft zijn eerste boek al uitgegeven. Recentelijk las hij 'De avonturen van Wabbie de Walvis' voor bij bibliotheek het Markiezaat, waar het boek vanaf nu in de collectie is opgenomen.

DOOR HANNEKE MARCELIS

Het was gezellig druk bij het laatste voorleesuurtje van 2018 in de bibliotheek aan de Kortemeestraat. Verschillende kinderen, papa's, mama's, opa's en oma's waren afgekomen op de bijzondere gast van die dag: De vijfjarige Thom. Samen met Wouter van de Watering las de jonge Bergenaar voor uit zijn zelfgeschreven boek 'Wabbie de Walvis'. En dat ging Thom met speels gemak af. "Hij kent de verhaaltjes natuurlijk ook bijna helemaal uit zijn hoofd", lacht moeder Wendy Maas. Zij schreef de verhalen die Thom bedacht allemaal voor hem op. "Maar Thom bedacht alles zelf. En ieder detail moest ik precies opschrijven zoals hij het vertelde. Als ik dan ook maar een klein detail veranderde, moest terug aangepast worden van hem."

Wabbie
Het boekje de Avonturen van Wabbie de Walvis begon begin 2018 met één verhaaltje wat Thom bedacht over een gele walvis. "Op een dag komt hij thuis uit school met een blaadje meet hierop enkele stempels van een walvis en een verhaal over Wabbie de Walvis. Hij vertelt dat de juf zijn verhaal uit zijn hoofd heeft gedownload. En zo volgden er in de weken daarna eigenlijk steeds meer verhalen over Wabbie", vertelt Wendy. Toen Thom in maart zijn vijfde verjaardag vierde, besloot Wendy de verhalen en tekeningen van Wabbie te bundelen in een boekje. "Ik heb nooit de bedoeling gehad om er meer te maken. Maar de reacties vanuit familie en kennissen waren enorm enthousiast. Zij wilden er ook wel één hebben." Maar alle boeken één voor één via een fotoservice laten afdrukken, was te duur. Daarom besloot Wendy het wat groter aan te pakken. Ze zocht een samenwerking met een uitgeverij uit Breda. En dat resulteerde in de eerste echte druk van 'De avonturen van Wabbie de Walvis.' "Er zijn in november vierhonderd exemplaren gedrukt, waarvan er al zo'n honderd verkocht zijn. Dus dat is natuurlijk super leuk."

Plastic

De verhalen van Wabbie gaan over allerlei onderwerpen. Van verjaardagsfeestjes tot boksen. Maar Thoms favoriete verhaaltje is de Plastic soep. "Dat gaat over al het plastic dat in de oceaan drijft", legt Thom wijs uit. In het verhaaltje gaat Wabbie samen met zijn vriendjes al het plastic in de zee verzamelen in een grote zak. Zo voorkomen zij dat er dieren in stikken. "Thom is enorm gek op dieren", legt Wendy uit. "Maar hij is extra geïnspireerd geraakt door het jeugdjournaal, door een item over een walvis die dood was gegaan doordat deze te veel plastic in zijn buik had. Thom was toen al bezig met de avonturen van Wabbie en daarom vond hij dat extra erg voor die walvis. Inmiddels kunnen we ook bijna niet meer op straat zonder afval op te ruimen, want als hij het ziet moet het opgeruimd worden."

Voorleesuurtje

Wouter van de Watering is enthousiast over het boek van de jonge Bergenaar. "Toen wij van dit boekje hoorden, waren we meteen enthousiast. Het leek ons super leuk om Thom een keer zijn boekje te laten voorlezen tijdens ons voorleesuurtje, dus we zijn blij dat dat gelukt is. Bovendien hebben we een exemplaar van Wabbie de Walvis gekregen om toe te voegen aan onze collectie, zowel hier in Bergen op Zoom als in Hoogerheide. Dus nu kan iedereen het boekje voortaan bij ons lenen." De voorleesuurtjes in bibliotheek het Markiezaat werden in 2018 iedere maand gehouden. Maar in 2019 komt er verandering in. Dan komen er twee voorleesuurtjes: één voor peuters en één voor kleuters. "Ook gaan we naar een nieuw tijdstip. We zaten altijd om 13.30 uur, maar dat blijkt niet ideaal", legt Wouter uit. "En we gaan verhuizen van boven naar beneden, om het voorleesuurtje wat zichtbaarder te maken. Want voorlezen is enorm belangrijk, juist voor kleine kinderen."

Meer weten over het voorleesuurtje bij de bibliotheek? Ga naar www.markiezaatsbibliotheken.nl. Meer weten over de avonturen van Wabbie de Walvis, of wil je het boek bestellen? Ga naar www.wabbiedewalvis.nl.[l]

Samen met Wouter van de Watering las Thom voor
Afbeelding