Thema-avond bij Vorming en Toerusting

HALSTEREN - Eindig leven of oneindig leven als Nieuwe Mens? Dat is het thema waarover ds. Hans de Bie zal spreken op dinsdag 15 januari in de gebouw ‘de Baak’, Dorpsstraat 20 in Halsteren.

De avond begint om 20.00 uur. Vanaf 19.45 uur ontvangst met een kopje koffie of thee. De toegang is gratis. Bij de uitgang kan een vrijwillige bijdrage worden gegeven ter bestrijding van de onkosten.

Thema
Dat het leven eindig is, hoort bij de menselijke bestaanswijze. De Bijbel vertelt dat deze eindigheid zin en betekenis aan het leven geeft. Over ons leven en sterven willen we steeds meer de regie houden. In onze tijd is er veel discussie over het recht om hulp bij zelfdoding te krijgen op het moment dat men zijn/haar leven voltooid acht. Mag je mensen het recht ontzeggen hun leven te beëindigen (zelfdoding)?
Een andere vraag die zich eveneens opdringt is of de ‘Oude Mens’ zijn tijd niet zo langzamerhand gehad heeft. Doordat aan de horizon een ‘Nieuwe Mens’ gloort. Totaal anders dan de geschiedenis tot nog toe heeft gekend. We zouden het kunnen geloven op grond van ontwikkelingen in de wetenschap en de technologie. Het oude verlangen naar onsterfelijkheid wordt nieuw leven ingeblazen. Waardoor in zekere zin terugkeer naar het paradijs weer mogelijk lijkt te worden. Maar: is de Oude Mens met al zijn gebreken niet verkieslijker dan de Nieuwe met zijn onzekerheden?
Het behoort tot Levenskunst om je ook op het sterven op een goede manier voor te bereiden.
Over de inleider: Hans de Bie is emeritus predikant. Hij diende enkele gemeenten, was predikant bij de luchtmacht en werkte als geestelijk verzorger in de gezondheidszorg. [l]